Mladi umjetnik u Trakošćanu izložio svoje skulpture - gusle

Objavljeno: 09.02.2012. 08:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: bednja.hr

Mladi akademski umjetnik Stipan Kujundžić iz Imotskog zadovoljan je što je izložba njegovih glazbala u Galeriji Muzejske ustanove Dvor Trakošćan naišla na odobravanje publike.

Kujundžić je u dvorcu Trakošćan izložio svoja stilizirana glazbala u novim oblicima i dimenzijama.

- Imotske gusle moja su opsesija. Od malena sviram na nekoliko instrumenata, a tehniku građenja gusli odavna sam svladao. Želja da spojim kiparsko i glazbeno umijeće odredila je moju umjetničku usmjerenost, pa sam tako počeo stilizirati glazbala u novim oblicima i dimenzijama. Tako su neka i dulja od dva metra, a zanimljivo je da takvi novi oblici instrumenata omogućuju stvaranje novih zvukova, dajući im nova akustička svojstva – istaknuo je Kujundžić.

Pun je pohvala na račun kipara, koji je diplomirao na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, i ravnatelj Dvora Adam Pintarić, koji je izrazio zadovoljstvo što u „sjeni“ trakošćanskog dvorca može ugostiti djela nadarena stvaraoca s juga Hrvatske.

Na Kujundžićeve radove osvrnuo se kustos izložbe Mario Beusan, redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

- Na žalost, gusle su sve rjeđe u Imotskoj krajini. Iako još žive, više nisu dio svakodnevice toga kraja. Kujundžić ih je gradio od malena, a poslije ih je počeo i kipariti u neočekivanim oblicima. Tako je, polazeći od osnovne gradbene matrice tradicijskih gusla razvio posve nove, dosad neviđene instrumente – izjavio je Beusan i dodao da je umjetnička javnost zadivljena njegovim idejama koje je premetnuo u dojmljiva djela visokog likovnog potencijala.

Komentari