Na 19. međunarodnom festivalu čipke najljepši primjerci iz osam europskih zemalja

Piše: IT/eVarazdin

Objavljeno: 05.09.2015. 18:25

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Grad Lepoglava

Posjetitelji će i na 19. međunarodnom festivalu čipke, koji će od 17. do 20. rujna biti održan u Lepoglavi pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, imati prigodu vidjeti neke od najljepših primjeraka čipke iz Hrvatske, Belgije, Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Njemačke.

Tema ovogodišnjeg festivala je – Čipka i priroda, pa će i većinu izložaka na festivalu krasiti upravo motivi iz biljnog i životinjskog svijeta.

Uz najljepše primjerke čipki iz Hrvatske, kakve su one nastale u samostanima sestara benediktinki na Hvaru i Pagu, čunčane čipke iz Križevaca ili pak čipke na iglu iz Primoštena, na međunarodnom festivalu u Lepoglavi bit će predstavljene i iznimne čipkarske kreacije s cvjetnim motivima iz bogate kolekcije

Marianne Stang, čipke iz poljske Bobowe, čipke iz vrijedne zbirke samostana na Buškom jezeru u Bosni i Hercegovini, te čipke na iglu iz Dobrote u Boki kotorskoj.

S posebnim će se programom predstaviti Slovenija, ovogodišnja zemlja-partner lepoglavskog festivala, pa će tako posjetitelji moći razgledati i veliku zajedničku izložbu, koja je plod suradnje Lepoglave i Idrije u europskom projektu – Europa za građane.

Posebno atraktivni program pripremit će i lepoglavske čipkarice, pa će tako Zadruga lepoglavske čipke prirediti izložbu – Cvijet u čipki, Udruga Ekomuzej Lepoglava – Ljeto u šumi, izložbu će pripremiti i Čipkarsko društvo Danica Brössler, a u pavlinskom samostanu bit će postavljena izložba – Lepoglavska čipkarska baština iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.

I ovogodišnji festival pratit će bogati program, pa će tijekom četiri festivalska dana biti organizirano niz radionica, stručnih prezentacija i predavanja, filatelističke izložbe te prigodni glazbeni program, a ponudu 19. međunarodnog festivala čipke obogatit će i rukotvorine na sajmu tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, Varaždinska županija i Grad Lepoglava.

Komentari