Na današnji dan prije pet godina umro je slikar Ivan Rabuzin

Objavljeno: 18.12.2013. 11:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Ivan Rabuzin rođen je u brojnoj obitelji, kao šesto od jedanaestoro djece. Završio je stolarski zanat u Zagrebu i Zemunu.

Slikarstvom se bavio više od 50 godina, premda, osim večernjeg tečaja crtanja kod Koste Angelija Radovanija nije imao formalno slikarsko obrazovanje.

U početku je radio i u tvornici namještaja, a nakon prve izložbe krajem 50-ih godina, posvetio se samo slikanju. Na njegovim su slikama, motivi prirode i sela Hrvatskog zagorja.

Najčešće je slikao brijegove, cvijeće, oblake i sunce. Imao je 200 samostalnih izložbi i još veći broj skupnih. Izlagao je u galeriji "Mona Lisa" u Parizu 1963. godine.

O njemu je snimljeno 10 dokumentarnih filmova i objavljen veći broj knjiga na više stranih jezika. Oslikao je keramiku za poznatu tvrtku Rosenthal. Osim njega, tu čast imali su još samo Victor Vasarely i Henri Rousseau.

Izradio je velike zastore za kazalište u Tokiju i Muzej moderne umjetnosti u Urawi u Japanu. Bio je saborski zastupnik HDZ-a od 1993. do 1999. godine (drugi i treći saziv Sabora).

Preminuo je na današnji dan u varaždinskoj bolnici u 88. godini života.

Komentari