Na Lepoglavskim danima otvorena i izložba starih razglednica

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 02.06.2013. 17:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:16

Foto: -

Trodnevna kulturno-zabavna manifestacija „Lepoglavski dani 2013.“ otvorena je u petak, 31. svibnja, izložbom razglednica pod nazivom „Dokumenti sjećanja“ u vlasništvu Vladimira Gregura, kolekcionara iz Lepoglave. 

Inače Gregur se sakupljanjem bavi već 50 godina. Na početku je skupljao značke, privjeske, kutije šibice, no posebna preokupacija su mu razglednice. Svojoj bogatoj kolekciji koja broji preko 6 tisuća razglednica dodao je pozivnice i kataloge sa svih čipkarskih festivala u Lepoglavi. Izložbu je predstavila prof. Mirjana Bračko, osvrnuvši se na povijest nastanka prve razglednice koja datira iz 1840. godine.

-Strastven i brižan kolekcionar i ovaj puta nesebično predstavlja svoju pozamašnu zbirku razglednica. Nekima od vas izložba je pokazala prošlost, a neke od vas samo je podsjetila na te dane . – objasnila je prof. Bračko.

Izložba u Domu kulture obuhvaća nekoliko područja u različitim vremenskim razdobljima i počinje sa zbirkom pozivnica prvih „Lepoglavskih dana“ koji su se počeli obilježavati još 1992. godine. Skupio je sve pozivnice od te godine pa do danas te kataloge kipara i slikara koji su tada izlagali svoja djela. Slijedi nastavak jednim prikazom starih razglednica njegovog rodnog grada Lepoglave.

Među njima su se našle razglednice iz perioda od 1940. do 1960. godine te zanimljiva arhitektna razglednica iz 1927. godine. Neke zbirke su prikazivale područje Istre iz 20. i 21. stoljeća, regije lijepe naše kroz razglednice županija s grbovima te razglednice iz starog Zagreba.
Izložbu popraćenu glazbenim ugođajem, otvorio je dogradonačelnik Hrvoje Kovač.

Komentari