Na plesnu radionicu u Varaždin putovali čak iz Požege

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 19.03.2012. 08:36

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Izrazito velik odaziv plesača i odlična atmosfera obilježili su trodnevnu radionicu Plesno kazalište u varaždinskom HNK koja je završila u nedjelju.

Reputacija voditelja radionice Tilla Frühwalda kao jednog od najperspektivnijih mladih njemačkih glumaca u varaždinsko je kazalište privukla brojne djevojke i nekoliko mladića. Tridesetak polaznika upoznalo je osnove nekih od najvažnijih glumačkih tehnika, ali i naučili kako ih primijeniti u individualnom kreiranju likova.

Iako je u početku bila planirana samo jedna grupa, zbog velikog broja polaznika radionica se tijekom vikenda održavala u dva termina dnevno.

- Na Plesnom kazalištu bilo je odlično i rado bih to ponovila. Naučila sam fokusirati  se na sebe i svoje osjećaje, ali i zapažati detalje na drugima i njihove reakcije. Svakog bih pozvala da se pridruži jer smatram da je radionica vrlo korisna, a nekom tko se ne bavi ni plesom ni glumom, bilo bi zbilja zanimljivo. Till je savršen voditelj. Zabavan je, ali i vrlo profesionalan – ispričala je Anja Rafajec koja se bavi suvremenim plesom.

Za radionicu je čuo i Luka Švajda koji je u Varaždin stigao čak iz daleke Požege. Luka ima 16 godina, a pleše suvremeni ples već posljednjih pet.

Preko Facebooka je saznao za Plesno kazalište, spakirao kofere i došao u Varaždin. Noćio je kod bakine prijateljice.

Sati vožnje autobusom su se isplatili. Od Tilla sam naučio mnogo o scenskom pokretu i ovo je bilo nezaboravno i vrlo korisno iskustvo. Kao i prošle godine, i ove ću sigurno upisati radionice tijekom festivala – kaže Luka.

Radionicom je zadovoljna i organizatorica Sanja Tropp Frühwald iz umjetničke organizacije VRUM.

Oduševljeni smo brojem učesnika jer to dokazuje da u Varaždinu raste interes za ovakav sadržaj. Sve više mladih zanima ples, kao nešto čime bi se bavili ili naprosto uživali u kulturnoj ponudi plesne umjetnosti. Također, nama je edukativni program festivala jako bitan jer omogućava aktivno sudjelovanje publike, ali i istančava njihov ukus i kritički pogled – smatra Sanja. 

Podsjetimo, radionica Plesno kazalište samo jedan od događaja kojima polako utabavamo put prema finalnoj manifestaciji Dani suvremenog plesa u Varaždinu, Perform-D-anceu.

Festival se održava od 14. do 17. lipnja u organizaciji VRUM-a.

 

Komentari