Na Sajmu tradicionalnih rukotvorina u Lepoglavi 37 izlagača iz Slovenije i Hrvatske

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 20.09.2015. 20:15

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 08:27

Foto: FČL

Ponuda 19. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi ove je godine obogaćena  Sajmom tradicionalnih rukotvorina kojeg je otvorio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić...

Ove se godine na terasi restorana Ivančica predstavilo 37 izlagača iz Hrvatske i Slovenije  – tradicionalnih obrta, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, lepoglavskih čipkarica i umjetnika.

Oni su izložili predmete tradicionalnog rukotvorstva, originalne suvenire, uporabne predmete te domaća vina i voćne rakije, bučino ulje i domaća jela te slastice.

- Duga tradicija i vrijedna baština, kojoj svjedočimo i na ovom, već šestom sajmu tradicionalnih rukotvorina, uz vrijedne ljude, naš je najveći potencijal. Uz podršku naših prijatelja i partnera, s kojima nas je povezala upravo čipka i volja za očuvanjem vrijedne kulturne tradicije, taj potencijal lepoglavskog kraja uspijevamo ostvariti i na toj povijesnoj ostavštini graditi nove vrijednosti uz podršku Europske unije – istaknuo je na otvorenju sajma gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić i podsjetio kako se sajam održava uz podršku europskog projekta DE - PARK, čiji je cilj očuvanje i prezentacija vrijedne tradicijske kulturne baštine.

U prigodnom programu nastupila su djeca iz dječjih vrtića u Lepoglavi i Žarovnici te osnovnih škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice, a organizatori – Udruga Ekomuzej Lepoglava i Agro – turistički klaster Lepoglava, dodijelili su i nagrade za najljepše uređeni štand na 6. sajmu tradicionalnih rukotvorina.

Prva nagrada dodijeljena je trgovini čipke Mojca iz slovenske Škofje Loke, drugu nagradu primila je Učenička zadruga Višnja iz Višnjice, a treću – OPG Darinkina kuća.

Program uz otvorenje Sajma tradicionalnih rukotvorina završio je večernjim koncertom Rajka Suhodolčana.
    
Trećeg festivalskog dana posjetitelji, među kojima je bilo najviše gostiju iz Slovenije, uz razgled atraktivnih izložbi čipke, imali su prigodu na radionicama vidjeti kako se izrađuje lepoglavska čipka, te naučiti kako isplesti košare i logožare, kako ukrasiti licitarsko srce ili pripremiti ljekovito bilje.


    
Posljednjeg dana ovogodišnjeg međunarodnog festivala čipke predstavio se KUD Lepoglavski pušlek s programom – Tak su delali naši stari.

Organiziran je i tradicionalni mimohod ulicama Lepoglave, a nakon poslijepodnevnog zabavnog programa, slijedi svečano zatvaranje Festivala, uz podjelu diploma 12. generaciji polaznica Škole lepoglavske čipke.     
    

Komentari