Obilježava se sto godina prvog koraka na Južni pol

Objavljeno: 21.01.2011. 16:28

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: -

Povodom 100 godina od osvajanja Južnog pola, u poštanskom uredu u Varaždinu postavljena je izložba autora Stjepana Kovačića.

Sjeverni pol ili Arktik osvojen je travnja mjeseca 1909. godine u četvrtom pokušaju američkog mornaričkog časnika Roberta Pearya. On je uz pomoć Matthewa Hensona i sa zapregama sa psima prvi stupio na Sjeverni pol.

Južni pol ili Antarktik osvojen je u utrci od 1911. do 1912. godine između britanskog mornaričkog kapetana Roberta Falcona Scotta i norveškog istraživača Roalda Amundsena. Dok je Amundsen odlučio vući saonice sa psima, dotle je Scott odlučio da će sami vući saonice. Amundsen je krenuo 19. listopada 1911. u zaprezi na četiri saonice i 14. prosinca 1911. točno u 15 sati instrumenti su pokazali da se nalazi točno na Južnom polu. Robert Scott sa svojih petero ljudi dolazi na isto mjesto 17. siječnja 1912. i tu već nalaze šator i norvešku zastavu.

Scott u svom dnevniku taj dan zapisuje: „Dragi Bože, ovo je strašno mjesto, strašno“. Scottova ekspedicija cijela stradava u snježnoj mećavi na -33oC. Pronađeni su krajem 1912. godine i činilo se kao da spavaju. Ekspedicije su se susrele i s problemom da kompas na južnom polu ne pokazuje strane svijeta, jer se nalazi na nultoj točci.

Posebno interesantna je slika broda s helikopterom, kao jedini mogući način prijenosa pošte, tako da brod doplovi do zadnje moguće točke zbog nepristupačne obale, a ostatak puta pošta se do odredišta prenosi helikopterom. Ovom filatelističkom izložbom VKK i njezin autor Kovačić Stjepan obilježavamo sto godina prvog čovjekovog koraka na Južni pol.

Komentari