Obljetnica smrti Nenada Brixyja, genijalnog Topličanca koji je proslavio Alana Forda

Objavljeno: 17.08.2015. 20:14

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Ilustracija

Nenad Brixy - novinar, romanopisac, komediograf i humorist, pokretač i urednik nekoliko vrlo popularnih revija - posebice za mlade, umro je na današnji 17. kolovoza 1984. godine u Zagrebu...

Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Varaždinskim Toplicama i Varaždinu, a Ekonomski fakultet upisao je u Zagrebu. Radio je u riječkom „Novom listu“, pa u zagrebačkom „Narodnom listu“ i „Globusu“.

Neponovljivi Broj 1, Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Grunf i ostali članovi grupe TNT, zasigurno ne bi stekli toliku popularnost među ljubiteljima stripova na području bivše Jugoslavije da za prijevode talijanskog stripa „Alan Ford“ nije bio zadužen legendarni Nenad Brixy. Inače, Brixyjev rad na Alan Fordu nastavio je njegov sin Davor.

Nenad Brixy, rođen je 4. svibnja 1921. godine u Varaždinskim Toplicama, a umro je na današnji dan prije 31 godinu.

1960. godine objavio je svoj prvi roman Mrtvacima ulaz zabranjen pod pseudonimom Timothy Tatcher. Roman je doživio desetak izdanja, preveden je na pet jezika, a po njemu su snimljena i dva igrana filma. Nakon odlaska u mirovinu izašla je serija Brixijevih humorističkih krimića pod pseudonimom Timothy Tatcher u visokim nakladama.

Nenad Brixy svojim je mnogobrojnim djelima nesumnjivo obogatio našu kulturu.

Komentari