Pjesnikinja Ladislava Blaži izdala svoju prvu zbirku poezije na kajkavštini

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 02.05.2013. 12:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Varaždinska pjesnikinja Ladislava Blaži izdala je svoju prvu zbirku poezije na kajkavštini nazvavši je "Zera življenja".

Nakon uspješnog sudjelovanja na recitalima u Krapini, Kustošiji, Koprivnici, Mariji Bistrici, Zagrebu, Svetom Ivanu Zelini, Varaždinu i Križevcima, gdje je na Susretima hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva "Stjepan Kranjčić" 2009. i 2012. godine osvojila prve nagrade za putopis, pjesnikinja Ladislava Blaži izdala je svoju prvu zbirku poezije na kajkavštini.

U četiri tematske cjeline u kojima su sabrane 82 pjesme i šest proznih ostvarenja autorica nastoji afirmirati kajkavsko narječje s kojim je povezana još od djetinjstva, sažimajući u svojim ostvarenjima i svoj životni put od godina provedenih u Hrvatskom Zagorju do današnjih dana, propitkujući i životne situacije u ciklusu pjesama objedinjenih pod nazivom "Življenje nie same popevka", pa do pjesama vezanih uz vjersku tematiku, ali pjesmama posvećenih Varaždinu u kojem živi.

Po struci inženjer tekstila i ekonomist, Ladislava Blaži cijeli je svoj životni vijek provela u varaždinskom VIS-u, a pisanju se pjesama, putopisa i priča posvetila u umirovljeničkim danima.

- Najčešće pišem na kajkavštini, nastojeći dati svoj doprinos očuvanju tog narječja. Želja mi je i da svojim radom potaknem i druge, posebice mlade da nastavljaju njegovati dragu domaću riječ, ali i običaje koji bi ponekad u vrijeme današnje globalizacije mogli biti zapostavljeni - istaknula je  autorica.

U recenziji zbirke mr. sc Ernest Fišer ističe - U svim pjesmama inspiriranih neposrednim reminiscencijama na pojedine seoske ili urbane motive iz vlastita djetinjstva i zavičaja, autorica je težila što podrobnijim opisima, mjestimice čak do naracijske pedantnosti, popraćenim i leksemskim i morfološkim specifičnostima lokalnih kajkavskih govora svoga zavičaja. Na taj način, očito, željela je tradicionalnim kajkavskim stihotvorenjem sačuvati od zaborava sve one stvari, ljude i pojave koji to zaslužuju, po mjeri njene osjećajnosti i dokazanim vrijednostima iz praktičnog života.

Sa zbirkom "Zera življenja" zaključuje Fišer Ladislava Blaži predstavlja se kao još jedna zanimljiva i osebujna pjesnička ličnost ne samo u svome užem varaždinskom književnom krugu, nego i u korpusu recentne hrvatsko-kajkavske pjesničke produkcije.

Nakon objave svoje prve pjesničke zbirke, čiji je izdavač varaždinska TIVA, autorica priprema zbirku pjesama na standardnom jeziku.

Dijelimo dva primjerka knjige "Zera življenja" prvim čitateljima koji nam u mailu nabroje  još dva pjesnika koja su stvarala na kajkavskom. Prijave na [email protected]

Komentari