Praizvedba Enciklopedije izgubljenog vremena u HNK

Objavljeno: 11.03.2011. 11:55

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Predrag Daraboš

Jučer je u klubu Europa media održana  konferencija za medije povodom postavljanja drame Enciklopedija izgubljenog vremena Slobodana Šnajdera u režiji Snježane Banović. Predstava će biti praizvedena u varaždinskom HNK – u 1.travnja 2011. a glavne uloge tumače Mladen Vasary, Ljiljana Bogojević, Leona Paraminski i Marinko Prga.

Slobodan Šnajder je dobro znan varaždinskim ljubiteljima kazališta. Još davne 1974. izvedena je Metastaza, a potom još nekoliko predstava u režiji pokojnoga Petra Večeka od kojih je svakakao najpoznatija Hrvatski Faust u kojoj je glumila i Jagoda Novak.

Šnajder se sa sjetom prisjetio onih dana kada su on i Veček stvarali predstave zajedničkim naporom ali i ushitom jer tada su, prema Šnajderu, i on kao pisac i Veček kao redatelj, bili suborci a ne konkurenti, aludirajući na jaz koji danas vlada između redatelja i pisca.

Redateljica Snježana Banović naglasila je da je i novi Šnajderov tekst slojevit i bremenit značenjima i dâ se da iščitavati čak i iz perspektive najnovijih turbulentnih zbivanja u Hrvatskoj i svijetu. To je zato što su djela velikih pisaca uvijek aktualna budući da obrađuju teme. Šnajder je dubok i misaon, ali istodobno i aktualan za razliku od većine suvremenih pisaca kojima je eksplicitna vulgarnost gotovo zaštitni znak.

Na kraju konferencije ravnateljica varaždinskoga HNK Jasna Jakovljević je upozorila da to što je praizvedba djela točno 1. travnja nije šala te je nadodala kako i prije same izvedbe, u inozemstvu već postoji interes za izvođenje Šnajderove Enciklopedije izgubljenoga vremena.

Foto: Predrag Daraboš

Komentari