Predstavljen program ovogodišnjih 45. Varaždinskih baroknih večeri

Objavljeno: 09.07.2015. 14:48

Zadnja izmjena: 08.03.2016. 14:52

Foto: Siniša Sović

U atriju Starog grada u Varaždinu danas je predstavljen program ovogodišnjih 45. Varaždinskih baroknih večeri što će se održavati od 18. rujna do 1. listopada, a partner ovogodišnjeg festivala je Francuska. 

Nešto najbolje što Hrvatska ima od festivala, hrvatsku kulturni kapital kojeg treba njegovati, najbolji kulturni izvozni proizvod našeg kraja samo su neki od epiteta koji krase Varaždinske barokne večeri, a što se moglo čuti na današnjem predstavljanju festivalskog programa.

Program ovogodišnjih 45. Varaždinskih baroknih večeri počinje 18. rujna, svečanim otvorenjem u varaždinskoj katedrali koncertom "Le Concert Spirituel", a izvest će se skladbe Charpentiera, Corellia i Handela. Program je prisutinima prdstavio Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

- Varaždinske barokne večeri nešto su najbolje što Hrvatska ima od festivala, a naši sugrađani imaju priliku slušati neke od najboljih ansambala i umjetnika. S obzirom na to da nam je partner zemlja Francuska, svaki ansambl izvest će barem jedno djelo francuskih autora. O francuskoj kulturi uopće nije nužno govoriti, to je jedan ogroman kapital. Program je bogat, vrlo kvalitetan i uvjeren sam da će svatko naći nešto za sebe - istaknuo je Bobić.

Prisutne su u ime Grada Varaždina i Varaždinske županije pozdravili gradonačelnik Goran Habuš i predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić. Habuš je zahvalio svima u organizaciji, ali i Francuskoj kao ovogodišnjoj zemlji partneru te istaknuo kako su Varaždinske barokne večeri najbolji ambasador kulture u svijetu, dok je predsjednica Županijske skupštine naglasila kako je program ovogodišnjeg festivala doista spektakularan.

U ime zemlje partnera Francuske, prisutnima se obratio Luc Levy, ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu koji je bio oduševljen programom Varaždinskih baroknih večeri te je naglasio kako je sudjelovanje na ovakvom festivalu posebna čast, osobito što se na tako malom prostoru u nekoliko dana može čuti toliko kvalitetnih francuskih ansambla, što je inače rijetkost.

Uz glavni program baroknih večer, očekuje nas i bogati popratni program, od međunarodne izložbe cvijeća, do znanastvenog skupa. S obzirom na gospodarsku krizu, ove su godine smanjene cijene ulaznica za koncerte, ali, kako je naglašeno, upravo je zbog krize program još bogatiji i kvalitetniji.

- Kada je budžet manji, umjetnici su kreativniji pa tako i ovogodišnji program festivala. Tu je naravno i vrlo kvalitetan popratni program, a ove smo godine i smanjili cijene ulaznica za koncerte. Varaždinskim baroknim večerima stvaramo svjetsku i europsku dimenziju, a svake godine dižemo ljestvicu više u pogledu kvalitete programa i samog festivala - naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

 

Komentari