Simpozij umjetnika novih medija na Slobodnom festivalu

Objavljeno: 02.07.2012. 18:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: slobodnifestival.info

Nedugo nakon Eksperimentalnih elektronskih intervencija, pred nama je novo događanje koje će okupiti umjetnike novih medija, istraživače i aktiviste, koji provociraju, propituju i traže nove modele u postojećim društvenim, kulturološkim, tehnološkim i ekonomskim sustavima. Slobodni festival 6 će se održavati u Turističkom kompleksu Cimper u Murskom Središću od 4. do 8. srpnja, piše Culturenet.hr.

„Workshopology“'(workshopologija, radioničarstvo) je naziv simpozija koji će se održavati na Slobodnom festivalu. Kakav bi trebao biti odnos voditelja edukacije i onih koji se educiraju? Koliko su efikasne nove metode iskustvenog participativnog učenja? Koji su nedostaci formalnog školstva?

To su samo su neka od pitanja o kojima će se raspravljati. „Workshopologija“ je jedina jedinica sadržaja koja će imati svoj fiksni termin. Termini, mjesta pa i teme svih ostalih prezentacija i radionica će se dogovarati na licu mjesta. Slobodni festival 6 će u praksi pokušati provesti kombinaciju novih tipova grupnih participativnih procesa kao što su „Open space“ i „World Café“.

I ove godine na Festival dolaze pojedinci i kolektivi koji prakticiraju slobodni softver, otvorene tehnologije, „Uradi sam“ pristup, kulturu dijeljenja znanja i informacija.

Dolazak su najavili biotehnolog dr. Marc Dusseiller iz Züricha, graditelji bicikala Bike Kitchen iz Linza, art-video duo Experimental Half-Hour iz Portlanda, Ljubljana digital media lab (Ljudmila), I’MM_ Media lab iz Zagreba.

Slobodni festival 6 je dio projekta 'Transdisciplinarnost i nove medijske kulture u razvoju prekograničnog područja (New Media Cross-Border)' u okviru IPA operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007 – 2013.

Projekt je djelomično financiraju Europska unija, Ministarstvo kulture i Ured za udruge. Događaj organizira projektni tim New media cross-border (ACT iz Čakovca, V.U.K. iz Varaždina, Kibla iz Maribora i ONEJ iz Murske Sobote).

Komentari