povodom 50. rođendana davora bobića

FOTO U varaždinskoj sinagogi učenici Glazbene škole izveli djela židovskih skladatelja

Objavljeno: 07.06.2018. 12:30

Zadnja izmjena: 07.06.2018. 13:12

Foto: Luka Šalamun

Danas su u podne u varaždinskoj sinagogi povodom 50. rođendana varaždinskog glazbenog umjetnika Davora Bobića, učenici iz Glazbene škole u Varaždinu izveli djela židovskih skladatelja, pa pogledajte atmosferu koja je preplavila prostore sinagoge u svečanom spoju židovske glazbe i arhitekture. 

Nakon koncerta koji su održali učenici u varaždinskoj sinagogi, gdje su izveli djela židovskih skladatelja, u 20 sati će se održati autorski koncert slavljenika, Davora Bobića na kojem će renomirani izvođači izvesti njegova djela inspirirana židovstvom. 

- Opus koji će se danas izvoditi nastao je unatrag 15 godina. Nakon toga, počet ću pisanje opere 'Glorija', a nastavit ću s baletom 'Priče iz davnina'. Školovao sam se u nekadašnjem Sovjetskom savezu koji je, po meni, imao najbolji obrazovni sistem ikada. Danas nam standard školstva pada, no trudimo se mladima prenijeti znanje koje smo stekli vani - rekao je Bobić

Ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu, Davor Matačić rekao je nekoliko riječi o samom događaju kojim se obilježavaju velike obljetnice i slavi židovska kultura.  

- Ovim koncertom slavimo 190. obljetnicu škole i 50. rođendan Davora Bobića. Radi se o projektu kojim se prisjećamo židovske kulture i židovskih skladatelja koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti glazbe, a osobito su to zaslužili u Varaždinu - istaknuo je Matačić 

Komentari