Škola "Aestas musica" završava 25. kolovoza izvedbom opere "Vilinska kraljica"

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 15.08.2013. 16:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Sutra u Varaždinu počinje ljetna škola barokne glazbe i plesa "Aestas musica".

Međunarodna ljetna škola barokne glazbe i plesa, koja se od 1999. redovito svakog ljeta održava u Varaždinu, na Glazbenoj školi te HNK Varaždin, ove će godine od 16. do 25. kolovoza okupiti pedesetak polaznika, i to učenika i studenata glazbe i plesa, mladih profesionalaca te glazbenih i plesnih pedagoga i amatera iz cijelog svijeta.Prijave se još  primaju, a prijavnica je dostupna na web stranici Varaždinskih baroknih večeri i Udruge Aestas musica.

Pod umjetničkim vodstvom austrijskog umjetnika na baroknoj oboi Andreasa Helma, podučavat je još sedmero profesora iz Hrvatske, Austrije i Velike Britanije, članova udruge „Aestas musica“ Satove barokne violine i komorne glazbe vodit će Adrian Butterfield i Laura Vadjon, barokno violončelo će predavati Nika Zlatarić, čembalo Anne Marie Dragosits, solo pjevanje Catherine Denley, barokni ples Mary Collns, a pjevački zbor će voditi Dada Ruža.

Bogata ponuda javnih nastupa profesora i polaznika počinje tradicionalnim nastupom na nedjeljnoj misi u katedrali 18. kolovoza. Škola će se također pridružiti obilježavanju 200. obljetnice smrti skladatelja Ivana Krstitelja Vanhala, člana Varaždinskog skladateljskog kruga s kraja 18. stoljeća te jednog od značajnijih europskih skladatelja, koncertom na Glazbenoj školi 20. kolovoza, na dan kad se navršava točno 200 godina od skladateljeve smrti. Koncert će biti održan i na Varaždinskim baroknim večerima 30.rujna uz međunarodni znanstveni skup o Vanhalu.

Polaznici Škole predstavit će se na dva koncerta solističke i komorne glazbe 21. i 22. kolovoza u 20 sati u Glazbenoj školi. Profesori i polaznici Škole nastupit će i okviru Špancirfesta 23. i 24. kolovoza na pozornici na Franjevačkom trgu, a kruna ovog intenzivnog desetodnevnog rada bit će završni glazbeno-scenski projekt na pozornici HNK uz sudjelovanje svih polaznika. Bit će to u nedjelju, 25. kolovoza, izvedbom opere "Vilinska kraljica" engleskog baroknog skladatelja Henryja Purcella pod dirigentskim vodstvom Andreasa Helma.

Ulaz na sve izvedbe je slobodan.

Komentari