Slovenski pisac Feri Lainšček danas u Varaždinu

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 18.04.2013. 07:56

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Foto: Andrej Svoger / VT

Ugledni slovenski pisac Feri Lainšček će danas, 18. travnja, u 12 sati održati predavanje u Županijskoj palači u Varaždinu.

Feri Lainčšek objavio je tridesetak romana, pripovijetki i dramskih tekstova. Također, piše poeziju, a uspješan je i kao dječji pisac. Za svoj rad osvojio je brojne nagrade.

Roman "Umjesto koga ruža cvjeta" nagrađen je 1991. nagradom Kresnik za najbolji slovenski roman i poslužio je kao predložak za dugometražni film "Halgato" te trodijelni TV serijal, dok je dugometražni film "Mokuš" snimljen prema njegovom romanu "Ki jo je megla prinesla". Taj roman osvojio je i slovensku nacionalnu nagradu za književnost - Prešeren Fund Prize 1996., dok je “Astralni niz” 1993. osvojio nagradu Vladimir Slejko Fund za najbolji roman.

Prema njegovom romanu "Pijetlov doručak" snimljen je istoimeni cjelovečernji film, sa Severinom Vučković. Uskoro će biti ekraniziran i njegov roman "Vankoštanc".

Književnik, rođen 1959. godine, u svojim djelima tematizira život običnih ljudi u rodnom Prekmurju.

Tijekom prijepodneva pisac će posjetiti Drugu gimnaziju Varaždin, jedinu gimnaziju u Hrvatskoj gdje učenici u redovitoj nastavi uče slovenski jezik, a tamo će ga primiti ravnateljica škole Zdravka Grđan.

Komentari