Špancirfest: U Vinskom gradu na čašici razgovora sa skladateljem prve Vinske simfonije Bobićem

Objavljeno: 23.08.2015. 18:54

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:43

Foto: Nikola Kokotec

S varaždinskim maestrom Davorom Bobićem, jedinim autorom na svijetu koji je skladao “Vinsku simfoniju“ razgovarali smo o jednoj od novina na ovogodišnjem Špancirfestu, o Vinskom gradu koji je uređen u dvorištu barokne palače Sermage...

Iako bi jednog od naših najizvođenijih skladatelja, profesora na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri lakše našli za klavirom i partiturama, u nedjelju smo ga zatekli u Vinskom gradu, kako zadovoljno trlja ruke.

- Odavno nam je na uličnom festivalu trebao ovakav mali gradić s drvenim i staklenim kućicama te terasama gdje možete popiti čašu biranog vina i uživati u tematskim degustacijama, od prijepodneva do kasne večeri. Za sve nas koji obožavamo kvalitetna vina hrvatskih proizvođača to je najbolje što se moglo desiti – naglasio je Davor Bobić.



Ovakva fenomenalna ideja, dodaje, zaslužuje svaku pohvalu jer i sjever Hrvatske, odnosno Varaždinska i Međimurska županija imaju odlična vina.   

- Zadnjih 10 godina dosta radim u Osijeku,  te sam imao priliku upoznati vinare u Savoniji i Baranji. Imam istančan ukus za vina kojeg sam stekao dugogodišnjom praksom. Eto, baš danas se moj dolazak poklopio s tematskom degustacijom njihovih vina pod nazivom „Graševina i ostale slavonske snaše“. Slavonci imaju ogromnu tradiciju u vinarstvu. Dovoljno je da spomenem Ilok i Kutjevo, a tu je i veliki broj novih podrumara koji proizvode vina na svjetskoj razini – ističe autor Vinske simfonije Enjingi za tamburašku filharmoniju, koju je posvetio jednom od eminentnih proizvođača vina.

Bobić se nedavno vratio iz Nizozemske i Belgije u kojima je kušao strana vina.

- Ovisno o sorti, Hrvatska ima daleko kvalitetnijih vina i moramo biti ponosni na nacionalni razvoj vinarstva i podrumarstva. Primjerice, među vinima koja su danas promovirana u Vinskom gradu je  Gerstmajer graševina (kasna berba, 2013.). Riječ je o vinima koja nisu jako zastupljena u trgovačkim lancima i slučajno sam ih otkrio tijekom jednog ručka u Kovač Čardi u Baranji u kojoj poslužuju i najbolje čvarke od šarana – prisjeća se Bobić dana kada je ostao fasciniran spojem jela i spomenutog vina.

Inače, na današnjoj tematskoj degustaciji potvrdilo se da graševina nije samo za gemišt, posebno kada je u pitanju vrhunska kapljica iz kutjevačke vinarije Mihalj i Galić.

- Uz spomenute, kušačima su između ostalih ponuđena i vina proizvedena u Belju. Ovih dana predstavit ćemo vina iz Istre, Dalmacije i bregovite Hrvatske. Vjerujem kako ćemo u tome uspjeti na najbolji način – nadovezala se ing.agro. Elvira Belović, čiji su roditelji poznati proizvođači vina u susjednom Međimurju.

Koncept Vinskog grada predviđa da svaki dan ima svoju „temu“. Tako u ponedjeljak 24. kolovoza slušamo i kušamo malvazije.

- Ovo je najbolji novitet na Špancirfestu i svatko zasigurno može odabrati svoju temu i doći u Vinski grad – istaknuo je Davor Bobić od kojeg doznajemo da će Zagrebački solisti na otvaranju sezone 8. rujna imati čak dvije praizvedbe od istog hrvatskog autora.

Riječ je o skladbama našeg neumornog kompozitora  pod nazivom Fantazija sentimente za saksofon i gudački orkestar, te Koncert za flautu i gudače koja je posvećena zagrebačkom flautisti Dani Bošnjaku.  

- To su moja kapitalna djela i raduje me da su ih prepoznali Zagrebački solisti kao nešto raritetno i ukazali su mi veliku časta da su me uvrstili u svoju sezonu na takav način – zaključio je Bobić.       

Komentari