Srednjoškolci i restauratori u Varaždinu traže “Skrivene slike“

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 23.02.2015. 10:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: GMV

Gradski muzej Varaždin u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom u utorak 24. veljače u palači Sermage organizira edukativnu radionicu pod nazivom “Skrivene slike“. Na radionici će se učenici upoznati s poslovima restauratorske djelatnosti...

Voditeljica edukativne i likovne radionice je Dijana Nazor, viša restauratorica u zagrebačkom HRZ-u, koja će učenike između ostalog upoznati i sa suvremenom metodom snimanja infracrvenom svjetlošću.

Dvosatna radionica za 20-tak srednjoškolaca bit će održana od 9.30 do 11.30 sati, te od 12 do 14 sati u Galeriji starih i novih majstora GMV-a (Trg Miljenka Stančića 3).
U radionici „Skrivene slike“ učenici će se upoznati s poslovima restauratora. Bit će im predstavljena jedna od tehnika istraživanja u restauratorskim postupcima i to suvremena metoda snimanja infracrvenom svjetlošću. Zahvaljujući takvim mogućnostima, vrlo lako se otkrivaju slike koje su skrivene, odnosno slikane ispod slike čiji je sloj vidljiv.

Upravo jedan takav primjer izložen je u stalnom postavu „Hrvatski majstori 20. stoljeća“, a radi se o slici Ivana Tišova „Portret Pavla Witmanna“ iz 1922. godine, ispod koje je na infracrvenoj fotografiji jasno vidljiv ženski portret.

Slikarski razlozi za takve postupke su različiti, a neke od njih otkrit će nam voditeljica radionice viša restauratorica Dijana Nazor, koja trenutno radi doktorsku radnju na tu temu, te će učenike upoznati sa spomenutim mogućnostima u njezinoj restauratorskoj praksi.

U praktičnom djelu radionice učenici će slikati portret kao zadanu temu u dva sloja, nakon čega će infracrvenim snimanjem otkrivati sloj koji su preslikali.
Cilj radionice je upoznati sudionike s djelatnostima i poslovima koje obavlja institucija kao što je Hrvatski restauratorski zavod, te im skrenuti pažnju na važnost očuvanja i zaštite kulturne baštine.

Kontakt osoba: Elizabeta Igrec,voditeljica radionice, mobitel: 099/530-7707 ili 042/214-172.

Komentari