Tijekom Dana europske baštine u Lepoglavi razgledajte Rangerove iluzionističke zidne slike

Objavljeno: 07.09.2015. 18:06

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Ilustracija

Dani europske baštine u Hrvatskoj 2015. godine, u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, obilježavaju se od 21. rujna. do 3. studenoga. Danima europske baštine pridružila se i Lepoglava prezentacijom zidnih slika u crkvi Blažene Djevice Marije...

Uz brojne izložbe i predavanja, edukativne radionice te niz drugih događanja prezentirat će se i zaštitni radovi na nepokretnim i pokretnim kulturnim dobrima diljem Hrvatske, kao i promidžbe pojedinih nematerijalnih kulturnih dobara.

Danima europske baštine pridružila se i Lepoglava prezentacijom zidnih slika u crkvi Blažene Djevice Marije, petkom, 18. i 25. 9. 2015, od 10 do 12 sati, u organizaciji Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

U svetištu župne crkve Blažene Djevice Marije u Lepoglavi prezentirat će se iluzionističke zidne slike, koje su nakon višegodišnjih konzervatorsko-restauratorskih radova ponovno zasjale u svojem izvornom obliku.

Radove je izvodio Hrvatski restauratorski zavod. Riječ je o izuzetno vrijednim iluzionističkim zidnim slikama na zidovima i svodu svetišta, koje su rad najpoznatijega predstavnika baroknog iluzionističkog slikarstva u hrvatskoj umjetnosti - Ivana Krstitelja Rangera.

Zidne slike prikazuju u prizemnome pojasu s lijeve strane scenu „Isus tjera trgovce iz Hrama”, a s desne strane scenu „Dvanaestogodišnji Isus u Hramu“. Na gotičkome
svodu svetišta smješteni su između susvodnica mramorni okviri sa žutosmeđim reljefima evanđelista, dok su u poljima na tjemenu smješteni anđeli te središnji prikaz „Marijina uznesenja na Nebo“.

Svetište je oslikano u razdoblju 1742. – ‘43. godine.

Komentari