Tradicijski običaji: Ove subote 4. Žetvene svečanosti u Trnovcu

Objavljeno: 09.07.2015. 12:32

Zadnja izmjena: 26.02.2016. 09:35

Foto: Ilustracija

Kulturno-umjetničko društvo Mak u subotu, 11. srpnja, u Trnovcu organizira 4. Žetvene svečanosti, manifestaciju kojom se predstavlju i čuvaju tradicijski običaji trnovečkog kraja.

Program će početi okupljanjem u Osnovnoj školi, a potom se ide na blagoslov žeteoca prije početka radova u crkvi Majke Božje Snježne u 8 sati. U 9 sati se dolazi na polje u trnovečkom 'Gaju' gdje će se kositi žito i natjecati u vršidbi žita.

- Imat ćemo 250 sudionika u deset ekipa. To su gosti iz Lipovca kod kojih smo bili na Vinkovačkim jesenima, a oni će biti kod nas tri dana, zatim naši 'suorganizatori' iz Gotalovca koji dolaze s ručnom vršilicom, članovi KUD-a iz Remetinca, dva KUD-a iz Ptuja te članovi naših udruga umirovljenika, žena 'Trnovečko srce' i 'Cvijet' iz Šemovca te DŠR-a kao i mi iz KUD-a Mak - najavio je predsjednik KUD-a Miro Koren te dodao da će ove godine biti i dodatnih aktrakcija kao što je dolazak oldtajmera, koji će se u Trnovcu zaustaviti poslije 11 sati na putu iz Varaždina u Jalžabet, te starinske dječje igre sa slamom i na slami u poslijepodnevnim satima.

Iz godine u godinu raste broj sudionika, a i posjetiteljima su trnovečke Žetvene svečanosti sve zanimljivije.

- Zadovoljni smo razvojem manifestacije i uključivanjem sve većeg broja ljudi. Uz folklor u KUD-u želimo očuvati tradicijske običaje. Nabavili smo starinsku vršilicu koju ćemo pokazati, a nadam se iduće godine i koristiti za vršidbu žita. Moram spomenuti i 'Trnovečku makovnjaču' jer će članice Udruge žena Trnovečko srce upravo u subotu ispeći najdužu u duljini od 160 metara - kazao je Koren te naglasio pomoć Općine Trnovec Bartolovečki koja je dala 6.000 četvornih metara zemljišta kraj potoka Zbela.

Nakon glavnog dijela u 'Gaju', manifestacija će završiti večernjim kulturno-umjetničkim program u kojem će sudjelovati KUD Mak, KUD Šokadija iz Lipovca i Folklorna skupina Bolnišnica Ptuj.

Žetvene svečanosti KUD-a Mak podupire i Turistička zajednica Varaždinske županije koja u ovakvim manifestacijama temeljenim na tradicijskim običajima prepoznaje potencijal turističkog razvoja i afirmacije turističke ponude pojedinih dijelova županije.

Komentari