Trodnevnom manifestacijom obilježeni "Kukuljevićevi dani"

Objavljeno: 31.10.2014. 20:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ksenija Krnjaić

Izvor: galerija-images/kukuljevicevi dani 2014

Tradicionalna književna manifestacija Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama i ove je godine ponudila bogati program posjetiteljima.

Trodnevna manifestacijama započela je polaganjem vijenaca na grob Antuna Kukuljevića Sakcinskog te čitanja njegovih govora u hrvatskom Saboru 23. listopada 1847. godine.

Kukuljević Sakcinski prvi je u Saboru progovorio na hrvatskom jeziku, propagirajući borbu za nacionalno oslobođenje, zahtijevajući da se hrvatski uvede kao službeni jezik u škole i urede.

U tom je djelu manifestacije održan i kulturno umjetnički program topličkih osnovnoškolaca, nakon čega su u župnoj crkvi Sv. Martina, uz spomen ploče položeni vijenci poginulima u Velikom ratu.

Drugi je dan započeo pokaznom vježbom DVD-a na temu "Prva pomoć ranjenicima" te je i ostatak dana bio vezan uz vatrgasce.

Dani Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama završili su književno znanstvenim skupom na temu "Odjeci slobodarskih ideja Hrvatskog narodnog preporoda u Velikom ratu.

Trodnevna priredba održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Varaždinske županije, Grada Varaždinske Toplice i topličkog ogranka Matice hrvatske.

{gallery}kukuljevicevi dani 2014{/gallery}

Komentari