U Čakovcu izložba radova nastalih na Festivalu EEII’13

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 04.06.2013. 09:32

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:16

Izložba radova nastalih za vrijeme petodnevnih radionica suradničkih praksi, eksperimenta i improvizacije u digitalnim i novim medijskim umjetnostima na Festivalu EEII’13 u organizaciji Udruge UKE (Urbana kultura i edukacija) bit će otvorena do 10. lipnja.

Radionice su održane pod pokroviteljstvom Eksperimentalnih elektronskih intervencija 2013. te koriste transdisciplinarne strategije kako bi spajanjem različitih disciplina u znanosti i umjetnosti stvorile hibridno okruženje za eksperimentiranje u grupnom radu. Održavanje radionica te izložba potpomognuta je od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura Nova.

Radovi će biti izloženi od 03. do 10. lipnja 2013. u galeriji Scheier u Čakovcu, a mogu se razgledati radnim danom od 10-12 i od 17-19 te subotom od 10-12 sati.

Na izložbi se možete vidjeti proces rada suradničkog umjetničkog laboratorija te prepoznati njegovu važnost u današnjem stvaranju. Polaznici radionica su dobili tehnička znanja oko produkcije i rada na zajedničkoj kreativnosti (grupnom geniju). Oni su, uz vodstvo mentora, prošli svakodnevno po jednu cjelinu koje se dijele na tekstualnu, vizualnu, zvučnu te perceptivnu. Metode koje su korištene u radu su improvizacija i eksperiment.

Radionice su počele tako da su polaznici nasumično odabrali najdraže kratke individualne tekstove. Kroz Cut-up i kolaž te tehnike korištenja više medija s istim ishodištem kako bi se naglasak postavio na proces izrade zajedničkih radova, a ne na završni rad. Rad se razvijao i prenosio u druge medije.

Radionice su se nastavile kroz medij zvuka i videa, gdje su materijali također prolazili proces preinake i promjene kroz improvizaciju i zajedničku kreativnost. Snimljeni video materijal nastao je tzv. "stop motion" načinom, a prikazuje proces nastanka svih uradaka te će, također, biti prikazan na izložbi u Galeriji Scheier.

Osim audio vizualnih radova polaznika radionica, bit će izložen i „uradi sam“ glazbeni instrument koji pokazuju karakteristike "feed backa", tj. povratnog signala, koji je jedna od metoda korištenih u zajedničkom radu. Ova se metoda također može prepoznati i u zvučnim "uradi sam" glazbalima, kao i u horizontalnom odlučivanju pri izboru radova ili metode i procesa koji će se obavljati sljedeći.

Komentari