U Lepoglavi uskoro 17. međunarodni festival čipke

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 31.08.2013. 08:57

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: -

U Lepoglavi se od 19. do 22. rujna održava 17. međunarodni festival čipke. Posjetitelji će kroz festivalske dane u povijesnim lepoglavskim prostorima moći razgledati niz zanimljivih izložbi, sudjelovati u radionicama, predavanjima, uživati u koncertima.

Tema ovogodišnjeg Festivala je Čipkarstvo i djeca te će se kroz brojne radionice, izložbe i igre prikazati dječje čipkarstvo.

Također, ova je godina u znaku pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te će se kroz izložbe lepoglavskih čipki dočarati publici europska dimenzija i korijeni lepoglavskog čipkarstva.

U čast pristupanja Republike Hrvatske izložene su tipične lepoglavske čipke cvjetnih, baroknih motiva prema nacrtima Danice Brössler, dizajnerice lepoglavske čipke.

Danica Brössler stvorila je prepoznatljivu i tehnički posebnu čipku koja se temelji na dobrom poznavanju europskih čipkarskih tehnika i europskog tržišta tridesetih godina 20. stoljeća. Odabrala je kao uzor nove lepoglavske čipke, vrstu belgijske čipke - Brüssler Duchesse. Ova je čipka bila popularna od polovice 19. stoljeća, a naročito se primjenjivala u modi.

Lepoglavska čipka kako ju je oblikovala Danica Brössler u razdoblju od 1935. do 1938. godine zapravo je varijanta Duchesse čipke nastala izvan granica Belgije, u Hrvatskoj. I tako opet govorimo o europskim korijenima i europskoj dimenziji lepoglavskog čipkarstva.

Za ovu su izložbu odabrani na jednom mjestu po prvi puta izloženi veliki primjerci lepoglavskih čipaka nastalih u posljednjih pet godina prema nacrtima Danice Brössler, a u izvedbi svih generacija lepoglavskih čipkarica. Čipke su u vlasništvu Grada Lepoglave sa svrhom da uskoro postanu dio budućeg muzejskoga postava Ekomuzeja Lepoglave.

Ove godine zemlja partner Festivalu je Poljska, a predstavit će se izložbama čipaka iz Bobowe i Koniakowa.

Već tradicionalno, na Festivalu će se, osim lepoglavskog, predstaviti hrvatsko čipkarstvo kroz izložbe samostana benediktinki sv. Ivana Krstitelja i sv. Antuna Opata iz Hvara te sv. Margarite iz Paga, različite udruge s raznolikim čipkarskim tradicijama i tehnikama iz Paga, Svete Marije, Hvara, Splita, Sikirevaca, Trga kraj Ozlja, Čakovca.

Po prvi puta u Lepoglavi će se predstaviti i čipkarstvo Bosne i Hercegovine.

Tijekom Festivala održava se sajam tradicijskih rukotvorstva i zanata s područja Grada Lepoglave i sjeverozapadne Hrvatske.

Za zainteresirane posjetitelje iz Varaždina, i ove je godine organiziran besplatan prijevoz vlakom iz Varaždina u nedjelju 22. rujna i to u 10:20 ili u 14:16 sati, a Zagrepčani će moći doći organiziranim prijevozom autobusom u subotu 21. rujna.

Sve detalje u vezi s ovogodišnim čipkarskim festivalom možete pronaći na ovom linku.

 

 

Komentari