U sklopu manifestacije "Tri Grgura" u Varaždinu će nastupiti splitski TBF, Trio Gušt i Čuvari svirala

Objavljeno: 03.09.2015. 13:25

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: I.T.

U gradskoj vijećnici u četvrtak je najavljena manifestacija "Tri Grgura" kojoj je cilj povezati sjever i jug Hrvatske. U Varaždinu će tako od 4. do 10. rujna nastupiti splitski splitski TBF, Trio Gušt i Čuvari svirala.

Varaždinski umjetnici i glazbenici u sklopu manifestacije već su se predstavili u Splitu, a sad je došao red na splitske glazbenike i umjetnike da se predstave Varaždincima i Varaždinkama.

- Potrebno nam je to spajanje sjevera i juga. Priča je zdrava i naslonjena je na Grgurov sretni palac, a najvažnije je da nemamo barijere. Želimo da nam se u budućnosti pridružiti i Nin - rekao je Stevo Vučković, koordinator koji je na ideju projekta stigao s glumcem varaždinskog HNK Stojanom Matavuljem.

- Razmišljali smo kako povezati sjever i jug. Stigli smo na ideju tri kipa u tri različita grada što je jedinstveno. U prošlosti su umjetnici iz Varaždina vrlo teško nastupali u Dalmaciji i projektom želimo ljude međusobno upoznati s kulturnim nasljeđem gradova. Ideja je da se u budućnosti povežu tri županije - dodao je Matavulj.

Što se glazbenog programa tiče u petak će od 21 sat na Franjevačkom trgu nastupiti varaždinski Jam Ritual i splitski bend Čuvari svirala, u subotu od 9 sati na Gradskoj tržnici Blanka Tkalčić i Danijel Oto te Kavaliri i Trio Gušt.

U četvrtak će se u suradnji s Trash Film Festivalom održati na Kapucinskom trgu u 21 sati koncert TBF-a.

- Veselimo se tome što će naši glazbenici i kulturnjaci moći prezentirati u gradu kulture. Tako će se Varaždinci moći bolje upoznati s našom kulturnom baštinom - rekao je zamjenik splitskog gradonačelnika, Goran Kovačević.

Varaždinski dogradonačelnik Vjeran Radelić vjeruje da je projekt pun pogodak.

- Vjerujem da će sve nalikovati na feštu prije više od deset godina kada je Hajduk u Varaždinu slavio naslov prvaka. Drago mi je što se ide prema alternativi i da se mi kajkavci upoznamo s dalmatinskim ća -istaknuo je Radelić.

Što se tiče kulturne ponude unutar projekta, u petak je u predvorju varaždinskog HNK najavljena foto izložba "100 godina Foto kluba Split", od subote će se u Galerijskom centru Varaždin održati najava Međunarodnog festivala čipke i izložba nakita gospođe Varović.

Od utorka, 8. rujna bit će u Galerijskom centru otvorena izložba "Splitska priča: slatko i gorko", a istog dana u Kinu Galerija bit će prikazan najstariji sačuvani igrani film prikazan u Hrvatskoj "Financije velikog vojvode".

U srijedu će se u varaždinskom HNK održati predstava "Važno je zvati se Ernešto".

Komentari