U Varaždinskim Toplicama otvoreni Kukuljevićevi dani

Objavljeno: 18.10.2011. 16:59

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: varazdinska-zupanija.hr

Cjelodnevni znanstveni  skup posvećen jubileju najstarijih zapisa imena Toplica i Varaždina u povelji iz 1181. godine i životu i djelu Antuna Kukuljevića Sakcinskog započeo je u Varaždinskim Toplicama.

Pozdravljajući prisutne Božena Filipan iz Ogranka Matice Hrvatske u Varaždinskim Toplicama je rekla kako je obitelj Kukuljević ostavila trajan trag u povijesti Varaždinskih Toplica.

U ime Varaždinske županije okupljenima se obratila i zamjenica župana Varaždinske županije mr.sc. Blanka Glavica Ječmenica.

- Doprinos obitelji Kukuljević samim Varaždinskim toplicama izuzetno je velik, no značaj te obitelji kroz povijest prelazi granice i ovog grad i županije. Prvaci hrvatskog narodnog preporoda, ugledni javni djelatnici i utemeljitelji brojnih znanstvenih disciplina, brojnih ustanova i knjižnica, sve su to bili članovi ugledne obitelji Kukuljević Sakcinski koji su svojim djelovanjem i radom te društvenim angažmanom obilježili jedno razdoblje u ovom dijelu Hrvatske - rekla je zamjenica župana.

Istaknula je i važnu ulogu Matije Smodeka, rodom iz Novaka, današnje općina Maruševec koji je na visokoj pravoslovnoj Akademiji predavao na  hrvatskom jeziku,kajkavskom narječju isto kao i Ivan Kukuljević Sakcinski.

U nastavku skupa sudjelovalo je nekoliko vrsnih povjesničara i jezikoslovaca koji su dali svoj doprinos znanstvenom skupu, a nakon toga su položeni vijenci na grob Antuna Kukuljevića kod kapele Sv.Duha u Varaždinskim Toplicama.

Komentari