U varaždinskoj knjižnici predstavljanje knjige “Kuga i njezine kćeri“

Objavljeno: 23.04.2015. 12:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Andrej Švoger

U studijskoj čitaonici Gradske knjižnice u četvrtak 23. travnja s početkom u 19 sati bit će predstavljena knjiga „Kuga i njezine kćeri“...

Riječ je o zbirci pjesama Kristine Posilović koju će predstaviti autorica i novinar Nikola Leskovar.

Promociju su zajednički organizirali Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ i Udruga mladih V.U.K.

Osnovna tema koju poezija Kristine Posilović propituje jest mentalno/intelektualno propadanje jugoistočne Europe koje se premrežuje s fizičkom boli ljudskog tijela koje odumire. Pitanje emigracije, društvenoga i političkoga položaja nekih zemalja europskoga jugoistoka samo su neka od onih koja kruže uokolo osnovne istraživačke misli, a to je: postoji li neka geopolitička sila Europe koja dominira tim zemljama i je li taj odnos majčinski ili maćehinski?

Koja je srž toga odnosa, može li se iz simptoma toga odnosa očitati antropologija incesta koja je zamijećena? Drugi dio knjige pod nazivom Kuga i njezine kćeri intimna je pjesnička ispovijest suočavanja s najtežom fizičkom boli i bolesti.

Autorica se često jezično poigrava elementima iz popularne kulture kao što su filmske replike klasičnih filmova koje prevodi s originalnih jezika, a koristi se motivima i terminima iz maritimne culture, oceanologije i botanike.

Komentari