Danas u varaždinskom HNK pogledajte mjuzikl DND-a "Šuma Striborova"

Objavljeno: 01.06.2012. 11:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ilustracija

Na zadovoljstvo 165 polaznika Društva Naša djeca uglazbljena je najljepša bajka svih vremena – Šuma striborova, a nastao je i osebujni dječji mjuzikl kojeg će polaznici stvaralačkih radionica izvesti u petak 1. lipnja s početkom u 18 sati, te u subotu 2. lipnja u sati 11 u varaždinskom HNK.

Svi zainteresirane koji žele uživati u dječjem mjuziklu Šuma Striborova ulaznice  po  cijeni od 20 kn mogu kupiti u Društvu Naša djeca ili na blagajni Kazališta.

Bajka Ivane Brlić Mažuranić  počinje kada je neki momak zašao u začaranu šumu i tamo ga je zavela djevojka-guja. Nagovorila ga da ju oženi i povede svojoj kući.

Došavši kući, momak predstavlja majci svoju odabranicu, a majka odmah uviđa da nešto nije kako treba: zamjećuje zmijski jezik u svoje snahe. Snaha-guja odmah preuzima vlast u kući: majku tjera na vrh zaleđene litice da joj donese snijega, potom ju tjera na zaleđeno jezero da joj donese šarana za ručak. Mati strpljivo podnosi poniženja, dok se sin priklanja svojoj ženi.

Kad snaha istrgne sinovu košulju starici iz ruku, ona žalosna odlazi pred kuću moleći Boga za pomoć. Pojavljuje se djevojče s lučima. Mati nema novca da kupi luči, ali nudi djevojčetu da joj u zamjenu zakrpa rukav. Kad joj mati zakrpa rukav, djevojče ostavlja luči i odlazi.

Mati se vraća u kuću i naloži luči na ognjištu. Iz vatre skaču veseli i razigrani Domaći, čiji je vođa Malik Tintilinić. Kad mati ispriča Domaćima svoju nevolju, Malik smisli kako će pomoći baki: donijet će svračja jaja pa ih podmetnuti pod kvočku umjesto kokošjih jaja.

Kad je došlo vrijeme da se izlegu pilići, snaha-guja pozvala je cijelo selo da vidi kako ona ima piliće za Božić, kad ih nitko nema. Na sveopće iznenađenje, nisu se izlegli pilići nego svračići, a u snahi se probudila zmijska ćud te je pojurila za svračićima isplazivši svoj zmijski jezik. Mati se ponadala da je sin sada uvidio kako ima zmiju za ženu, no sin se okomio na majku optužujući ju da je vještica i istjerao ju iz kuće.

 Mati odlazi sama u zimsku noć, a sin i snaha prate ju izdaleka. Na ledenom polju mati zapali luči da se malko ugrije, a iz njih opet poskakaše Domaći. Uvidjevši da nema druge, Malik i Domaći vode baku svome starješini Striboru kako bi im on pomogao.

Došavši pred Stribora, mati ispriča sve kako je bilo, a Stribor joj ponudi rješenje: pomladit će se i vratiti u selo svoje mladosti. Na to mati upita što će biti s njezinim sinom, a Stribor odgovori da ni znati ne će da ga ima. Mati odbija velikodušnu Striborovu ponudu govoreći da joj je milija sva nesreća ovoga svijeta, a da ima sina nego sva sreća ovoga svijeta, a da ga nema.

U taj čas nestade šume Striborove i cijele čarolije jer ju je mati svojom ljubavlju i žrtvom pobijedila, svjedočeći da ljubav sve može i sve pobjeđuje. 

Autorica libreta je Anđelka Rihtarić, a glazbe - Miroslav Borščak. Režiju potpisje Đurđica Dropuljić, scenografiju Verica Vlahović, a kostimografiju Ana Kraš-Šoštarić. Potonja je za izvedbu mjuzikla osmislila i izradila čak 250 kostima...

Autori koreografije su Jelena Mikić i Sanja Petrina, Anica Novosel, Jelena Keretić, Maja Selak, Dina Vinceković i Igor Šalamun. Glazbene točke: Zdenka Knapić, Damir Tomičić i Ivica Franjković. Dramski izraz povjeren je prof. Ivanki Kunić.

Uloge:

Mati – Petra Vurušić

Sin – Dorjan Stipčić

Snaha-guja – Leoni Flower Finnochiaro

Malik Tintilinić – Emina Ajhler

Stribor – Neven Stipčić

Striborova dvorjanica – Sara Samac

Začarana šuma – Plesna radionica ritmike i baleta

Mati na litici – Kazalište sjena - lutkarice

Djevojče s lučima  - Lora Breški i Plesna radionica ritmike i baleta

Domaći –Plesa igraonica i Plesna radionica ritmike i baleta

Svračići – Plesna radionica suvremenog plesa

Bubnjari- Radionica sviranja bubnjeva

U bakinu rodnom selu:

Plesna radionica Break dance

Plesna radionica ''Takt''

Radionica sviranja gitare

Glazbena radionica pjevanja ''Mali slavuji''

Komentari