U Varaždinu od idućeg petka "Aestas musica" - ljetna škola barokne glazbe i plesa

Piše: eVarazdin.hr

Objavljeno: 09.08.2013. 08:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Međunarodna ljetna škola barokne glazbe i plesa „Aestas musica“, koja se od 1999. redovito svakog ljeta održava u Varaždinu, na Glazbenoj školi te HNK Varaždin, ove će godine od 16. do 25. kolovoza okupiti pedesetak polaznika, i to učenika i studenata glazbe i plesa, mladih profesionalaca te glazbenih i plesnih pedagoga i amatera iz cijelog svijeta.

Prijave se još primaju, a prijavnica je dostupna na web stranici Varaždinskih baroknih večeri i Udruge Aestas musica.

Pod umjetničkim vodstvom austrijskog umjetnika na baroknoj oboi Andreasa Helma, podučavat je još sedmero profesora iz Hrvatske, Austrije i Velike Britanije, članova udruge „Aestas musica“ Satove barokne violine i komorne glazbe vodit će Adrian Butterfield i Laura Vadjon, barokno violončelo će predavati Nika Zlatarić, čembalo Anne Marie Dragosits, solo pjevanje Catherine Denley, barokni ples Mary Collns, a pjevački zbor će voditi Dada Ruža.

Organizacija Škole ove je godine postavljena na nove osnove u suradnji udruge „Aestas musica“, Glazbene škole, Koncertnog ureda, Hrvatskog narodnog kazališta i Turističke zajednice. Budući da je riječ o manifestaciji trajne vrijednosti za Varaždin i Hrvatsku, Grad Varaždin je želi zadržati i dalje razvijati, te joj osigurati trajnu perspektivu uz veći broj suorganizatora, kao i kontinuiranu financijsku potporu Grada Varaždina i Ministarstva Kulture Republike Hrvatske.

Bogata ponuda javnih nastupa profesora i polaznika počinje tradicionalnim nastupom na nedjeljnoj misi u katedrali 18. kolovoza. Škola će se također pridružiti obilježavanju 200. obljetnice smrti skladatelja Ivana Krstitelja Vanhala, člana Varaždinskog skladateljskog kruga s kraja 18. stoljeća te jednog od značajnijih europskih skladatelja, koncertom na Glazbenoj školi 20. kolovoza, na dan kad se navršava točno 200 godina od skladateljeve smrti.

Koncert će biti održan i na Varaždinskim baroknim večerima 30. rujna uz međunarodni znanstveni skup o Vanhalu.

Polaznici Škole predstavit će se na dva koncerta solističke i komorne glazbe 21. i 22. kolovoza u 20 sati u Glazbenoj školi. Profesori i polaznici Škole nastupit će i okviru Špancirfesta 23. i 24. kolovoza na pozornici na Franjevačkom trgu, a kruna ovog intenzivnog desetodnevnog rada bit će završni glazbeno-scenski projekt na pozornici HNK uz sudjelovanje svih polaznika.

Bit će to u nedjelju, 25. kolovoza, izvedbom opere „Vilinska kraljica“ engleskog baroknog skladatelja Henryja Purcella pod dirigentskim vodstvom Andreasa Helma. Ulaz na sve izvedbe je slobodan.

Komentari