U Vili Oršić galerija djela Generalića, Rabuzina i Stolnika

Objavljeno: 19.09.2011. 13:17

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Kroz najviše dvije godine u „oronuloj“ Vili Oršić u Preradovićevoj ulici trebala bi proraditi Galerija GERAMA u kojoj će biti izloženo više od 1800 umjetničkih djela hrvatske naive i moderne koja je Gradu Varaždinu donirao kolekcionar Vladimir Malogorski.

Zamjenik gradonačelnika s ovlastima gradonačelnika Zlatko Horvat i varaždinski kolekcionar i poduzetnik Vladimir Malogorski aneksom ugovora o donaciji umjetnina Gradu Varaždinu dogovorili su uvjete obnove Vile Oršić u kojoj bi trebala biti smještena djela koja je Malogorski darovao gradu.

Originalni ugovor o donaciji potječe inače iz 2003. godine kada je Malogorski Gradu darovao više od tisuću djela umjetnika kao što su Ivan Generalić, Ivan Rabuzin, Slavko Stolnik, Ivan Večenaj i drugi.

Grad Varaždin tada se obvezao da će osigurati mjesto u kojem će ta djela biti izložena no do realizacije tog projekta do danas nije došlo.

Prvotna zamisao gradskih vlasti bila je da se zbirka Malogorskog smjesti u obnovljenu Sinagogu, no, budući da je obnova Sinagoge „zapela“, trebalo je pronaći novo rješenje.

Odluka je konačno pala na Vilu Oršić, oronuli spomenik kulture u Preradovićevoj ulici kojem što prije treba tretman kod arhitekata i građevinaca.

Za grad je svakako povoljna i činjenica da Malogorski s godinama nije izgubio entuzijazam i upornost da svojoj kolekciji koju je prikupljao gotovo 50 godina osigura reprezentativno „mjesto pod Suncem“.

Kako bi još malo potaknuo gradske vlasti da mu pomognu u realizaciji tog životnog projekta, Malogorski je odlučio svom rodnom gradu donirati dodatnih 800 umjetničkih djela te izravno pomoći u obnovi donacijom građevinskog materijala.

Na taj način drastično su smanjeni troškovi pa će obnova Vile Oršić gradsku blagajnu koštati 2 milijuna kuna, što je, ako se uzme u obzir da je potrebna cjelovita rekonstrukcija zgrade „od podruma do krova“, vrlo povoljna cijena.

Obnova Vile Oršić trebala bi početi u sljedećih nekoliko tjedana, a za najviše dvije godine Grad Varaždin bi trebao dobiti novi turistički i kulturni proizvod, odnosno likovnu atrakciju koja bi u Varaždin trebala privući ljubitelje umjetnosti iz cijele Europe.

Neosporna je naime činjenica da su Generalić, Rabuzin i Stolnik umjetnici „svjetskog glasa“, a galerija u kojoj će biti izložena njihova djela bez sumnje bi trebala biti veliki mamac za ljubitelje umjetnosti.

Službeni naziv galerije bit će Galerija GERAMA, što je skraćenica prezimena Generalić, Rabuzin i Malogorski.

Komentari