VAFI počinje zabavom uz crtiće, crtanje i Bojana Jambrošića

Objavljeno: 16.03.2012. 12:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: VAFI

Odabrani su animirani filmovi koji će se natjecati za statuu VAFI na Internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladeži Varaždin. Ove godine po prvi put će biti dodijeljen PLAVI VAFI za crtić koji najviše promovira dječja prava.

Crtići, radionice, šminkanje i mali koncert. Tako će ove godine početi treći po redu Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin - VAFI (12-15.travnja). U subotu, 7. travnja, samo nekoliko dana prije službenog početka festivala, u Centru Lumini posjetitelji će doživjeti dio atmosfere koji ih očekuje tijekom VAFI-ja.

U prijepodnevnim satima u Cinestaru u programu „Best of VAFI 2“ vidjet ćemo najbolje crtiće s prošlogodišnjeg festivala, a za one koji ne mogu bez crtanja pripremljene su dvije radionice. U prvoj „Napiši svoje ime“ posvećenoj zemlji partneru – Japanu mališane će japanskom pismu podučavati Sanja Železnjak i Iva Tkalec dok će u drugoj crtati mačke i pse što je vezano uz ovogodišnju humanitarnu akciju „Spasi me“. Svi koji žele moći će iz Luminija izaći i našminkani jer će ih oslikavati poznate varaždinske vizažistice Diyala (Didi make up) i Mirela Magdić.

Prava glazbena poslastica sigurno će biti i kratki nastup Bojana Jambrošića, međimurske pop zvijezde omiljene među klincima.

Završila službena selekcija

Ovim šarenim programom bit će najavljen 3. VAFI za kojeg je upravo završila i službena selekcija.

Od 183 prijavljena filma pristigla iz 25 zemalja svijeta njih 86 završilo je u službenoj konkurenciji. Od toga 25 u kategoriji MINI (do 10 godina), 36 u kategoriji MIDI (11-14 godina) i 25 u kategoriji MAXI (15-18).

Žiri na čijem je čelu jedna od pionirki japanske animacije Sayoko Kinoshito, a uz nju umjetnički direktor Zagreb filma Simon Bogojević Narath i predsjednik beogradskog Medijskog edukativnog centra Miomir Rajčević odlučit će koji će mali i mladi kreativci dobiti statuu VAFI.

Plavi VAFI dodijeljuju Ured pravobraniteljice i UNICEF

Velika novost je i PLAVI VAFI. To će biti posebna statua koja će se dodijeljivati malim i mladim animatorima za film koji najviše promovira dječja prava. Dodijelit će ga Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu te Gordana Dojčinović iz UNICEF-a Hrvatska.

Akcija za napuštene ljubimce

U sklopu festivala bit će održana i humanitarna akcija „Spasi me“ posvećena jedinom azilu u Hrvatskoj koji ne eutanizira pse, varaždinskom „SPASU“. Akcija kreće za nekoliko dana, 19. ožujka, u hipermarketu Branka u Optujskoj ulici u Varaždinu. Svi koji žele donirati hranu za napuštene ljubimce mogu to učiniti u Branki do 12. travnja.

Za trajanja festivala, za koji se upad ne naplaćuje, u palači Herzer i u Multimedijalnom centru Kult bit će posebna mjesta na kojima ćete moći dati svoj prilog.

Prijave za domaćinstvo

Još uvijek traju i prijave za domaćinstvo tj. ukoliko želite ugostiti animatore na nekoliko dana možete do 23. ožujka ispuniti prijavnicu na varaždinskom Dječjem odjelu gradske knjižnice.

Raspored događanja u Luminiju 7. travnja sa satnicom:

10.00 – 10.45

LUMINI CENTAR/CINESTAR

Best of VAFI 2 – projekcija filmova

11.00 – 13.30

LUMINI CENTAR

„Spasi me“ – radionica na temu mačke i psi

11.00 – 13.00

LUMINI CENTAR

Šminkanje djece na temu Japan, mačke i psi

(Diyala (Didi make up) & Mirela Magdić)

11.30– 12.00

LUMINI CENTAR

Bojan Jambrošić - nastup

12.30 – 13.30

LUMINI CENTAR

Radionica japanskog pisma – „Napiši svoje ime na japanskom“ (Sanja Željeznjak & IvaTkalec)

13.30 – 14.00

LUMINI CENTAR

Nagrade izabranim crtežima

Komentari