Varaždin: Međunarodna natjecanja puhača i pijanista napunila hotele i pansione

Objavljeno: 28.04.2015. 18:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Nikola Kokotec

Međunarodna natjecanja puhača i pijanista koje je ove godine uspješno realizirala Glazbena škola Varaždin, potvrdila su da ova ustanova u Varaždinu ima za to sve potrebne preduvjete...

Ono što je posebno važno, pored samog natjecanja, ogleda se u doprinosu u turizmu i gospodarstvu našeg kraja. Naime, u Varaždinu i okolici je u dva navrata boravilo između 200 i 300 natjecatelja, te njihovih uglednih mentora.

- Iako to nama nije bio primarni cilj, znamo da su tijekom natjecanja hoteli i pansioni u gradu bili potpuno popunjeni. Primjerice, natjecatelji iz Splita ni uz našu svesrdnu pomoć nisu uspjeli pronaći smještaj u gradu. Noćili su u „Lagusu“, na Varaždinbregu, što nije bilo najsretnije rješenje. Naime, natjecatelji moraju dolaziti u Glazbenu školu i na akustične probe koje prethode natjecanju – rekao nam je Davor Matačić, ravnatelj GŠ Varaždin.

Činjenica je da je Varaždin kod ovakvih manifestacija prekapacitiran i u gradu jednostavno nema dovoljno kapaciteta za smještaj gostiju.

Naši učenici i profesori skupili su puno iskustva na domaćim i međunarodnim natjecanjima, natjecali su se u svakakvim uvjetima. No, u gradiću veličine Ivanca u Italiji (San Donà di Piave) kod ovakvih natjecanja goste čak privremeno smještaju i u Gradsku vijećnicu! Čitav grad i kraj doslovno „žive“ za ovakve događaje koji im obogaćuju turističku ponudu i pozitivno djeluju u sferi gospodarstva – ističe Matačić i dodaje kako je izuzetno zadovoljan da se Glazbena škola u Varaždinu etablirala u organizaciji međunarodnih glazbenih natjecanja.

Zahvaljujući trudu volontera, među kojima su bili profesori i učenici GŠV, gosti su usmeno i putem prospekta upoznati s drugim kulturnim institucijama, onima u Trakošćanu, Ludbregu, Lepoglavi i Varaždinskim Toplicama.

- Turistička zajednica Grada Varaždina pružila nam je značajnu pomoć u tome i natjecatelji su informirani o brojnim turističkim i kulturnim znamenitostima koje nudi Varaždinska županija, a njih doista nije malo – naglasio je ravnatelj Glazbene škole koja je maksimalno iskoristila postojeću infrastrukturu.

Međunarodno natjecanje puhača "Varaždin Woodwind&Brass" te Međunarodno natjecanje pijanista "Memorijal Jurica Murai", već na prvom natjecanju imala su značajnog sponzora, zastupnika za Yamahu i koncertne klavire Bösendorfer, tvrtku Euro-Unit.

- Nemoguće je sve mjeriti novcem, ali se iskreno nadamo još boljim ugovorima u buduće – zaključio je Matačić.

Ovakvi uspješni projekti veliki su iskorak u kandidaturi Varaždina za EPK, a razloga za zadovoljstvo nesumnjivo imaju i u Varaždinskoj županiji, koja je osnivač Glazbene škole.

Komentari