Varaždin se prisjetio svoje židovske zajednice

galerija-images/Tjedan zidovske kulture u varazdinu

Objavljeno: 09.09.2014. 15:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: M.Dretar

Dani židovske kulture i baštine, Varaždin 2014. naziv je dvodnevne manifestacije koja je Varaždince trebala podsjetiti na u holokaustu tragično stradalu židovsku zajednicu...

U organizaciji programa sudjelovali su Koncertni ured Varaždin, Parkovi d.d., Kino Galerija, Galerijski centar Varaždin, Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava, te Kerameikon.

Svi zainteresirani u ovoj prigodi mogli su edukativnom šetnjom obići Židovsko groblje koje je inače zaključano, te doznati ponešto o nastanku groblja, o znamenitim pokojnim osobama i o pogrebnim običajima Židova.

Svoja vrata otvorila je i Sinagoga u čijem su predvorju bile izložene umjetnine iz ostavštine izraelskih umjetnika, inače u vlasništvu Udruge Kerameikon. Neki su posjetitelji po prvi puta bili u Sinagogi i ostali začuđeni kada su čuli da u Kukuljevićevoj ulici (na kučnom broju 26) postoji stara sinagoga iz 1812. godine.

U sklopu programa u Kinu Galerija održan je poseban program, projekcija dvaju dokumentarnih filmova s židovskom tematikom: „Kratki život Anne Frank“ i „Im Himmel, unter die Erde“.

- Želja nam je bila da Varaždin uključimo u Tjedan židovske kulture, te da podsjetimo Varaždince na baštinu koja je danas uklopljena u baroknu vizuru grada. Židovi su mnogo doprinjeli gospodarskom i kulturnom razvoju Varaždina. No, danas je, nažalost, Sinagoga još uvijek u projektu obnove, dok je Židovsko groblje pod ključem. Mnogo Varaždinaca ni ne zna gdje je to groblje, a kamoli da su ikad prošetali njime - rekao je organizator Milivoj Dretar iz Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava.

Drugog je dana kod HNK održan program dviju plesnih skupina, Or haŠemeša iz Zagreba i Folklornog ansambla KUD-a „Anka Ošpuh“.

Mladi Ludbrežani izveli su koreografiju „Pozdrav judejskih pastira“ čime su oduševili sve prisutne gledatelje.
{gallery}Tjedan zidovske kulture u varazdinu{/gallery}

Komentari