Varaždin slavi rođendan: Kralj Bela III. na današnji dan 1181. prvi put spomenuo Garestin

Objavljeno: 20.08.2015. 08:03

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Arhiva eVž

Povijesno ime Varaždina (Garestin) spominje se prvi put 20. kolovoza 1181. godine, u ispravi hrvatsko-ugarskoga kralja Bele III...

Iako je Varaždin postojao i ranije, tek od 1181. godine Varaždinci smiju sigurnije govoriti o svojem gradu kao povijesnoj činjenici, zahvaljujući spomenutoj sudskoj ispravi kojom kralj Bela III vraća zagrebačkom Kaptolu posjed Varaždinske Toplice.

Tekstom te značajne sudske isprave ujedno se potvrđuje da varaždinska kraljevska tvrđava ("castrum Garestin") kao sjedite varaždinske županije ("Comitatus Varasdiensis"), kojom upravlja župan ("comes castri"), postoji već u prvoj polovici 12. stoljeća.

Istraživanja temelja današnjega staroga grada u Varaždinu pokazala su da se doista na tom istom mjestu nalazio i srednjovjekovni varaždinski kastrum. Njegovi temelji bili su načinjeni od kamena, a u njegovu sastavu nalazila se između ostalog i jedna masivna četverokutna kula.

Podsjećamo, Varaždin je i prvi od hrvatski gradova koji je stekao status slobodnoga kraljevskoga grada.

Takvu je povlasticu Varaždincima odobrio kralj Andrija II. Arpadović, svojom poveljom iz 1209. godine, a iznova je potvrdio kralj Bela IV. pravnim dokumentom iz 1220. godine.

Komentari