Varaždin: Velik interes za izložbu o barbari Celjskoj

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 15.05.2015. 20:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: KD Nagelj

U nazočnosti brojnih posjetitelja u četvrtak je u varaždinskoj Palači Herzer otvorena izložba arhivske građe o jednoj od najkontroverznijih osoba svoga doba u srednjoeuropskom podneblju – Barbari Celjskoj, legendarnoj Crnoj kraljici...

Nakon svečanog otvorenja posjetitelji su s velikim zanimanjem slušali predavanje mag. Rolande Fugger Germadnik, profesorice povijesti i muzejske savjetnice Pokrajinskog muzeja Celje koja se posebno posvetila istraživanju povijesne uloge Barbare Celjske i okolnosti u kojima je živjela i djelovala, kako znaju za nju reći, „žena bez vjere i poniznosti“.


Izložbu i predavanje o Crnoj kraljici, koja i dan-danas „vlada“ kao poznati brand u vinarskoj i pivarskoj proizvodnji, kao jedan od najspominjanijih likova u dječjim igrama, kao stalni izazov za istraživače pikantnijih dijelova prošlosti itd., organizirali su - uz spomenuti pokrajinski muzej Celje - i Državni arhiv Varaždin, Gradski muzej Varaždin, Slovensko kulturno društvo „Nagelj“ Varaždin i Hrvatsko-slovensko društvo prijateljstva Varaždin.

Prigodnim govorom posjetiteljima su se obratili gradonačelnik Varaždina Goran Habuš te predsjednica HSDP-a i dopredsjednica SKD-a „Nagelj“ Barbara Antolić Vupora, koja je naglasila kako su pripadnici slovenske nacionalne manjine u Varaždinu sebi u stalni zadatak stavili upravo obilježavanje povijesnih događaja i osoba koje su povezivale narode na ovim prostorima.

- Zajednička povijest nas obvezuje da zajedno gradimo mostove prijateljstva, razvijajući stalnu suradnju ne samo na kulturnom već i na obrazovnom, poduzetničkom i svakom drugom planu - rekla je, napominjući kako su obrazovanje i poduzetništvo posebno važni elementi u konstrukciji mostova suradnje.

S ponosom je pritom napomenula kako na području Varaždinske županije trenutno tristotinjak učenika uči slovenski jezik i kulturu.     

Komentari