Varaždinci s pijetetom o pokojnom Arsenu Dediću: Surađivao je s Šarlijem, Ninom Golubom...

Gabi Novak i Arsen Dedić u Varaždinu

Objavljeno: 18.08.2015. 10:31

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 14:40

Foto: Ivica Dolenec

Vijest da je u ponedjeljak preminuo Arsen Dedić (78), jedan od najvećih skladatelja, pjesnika i kantautora s ovih prostora, tužno je odjeknula i u Varaždinu. Naime, taj velikan glazbe u našem gradu ima brojne poklonike, a uz njega su ga vezala i brojna prijateljstva...

Svojim ukupnim stvaralaštvom, Arsen Dedić je obogatio hrvatsku kulturnu baštinu i naše živote. U neposrednom kontaktu, djelovao je skromno i oko ničega nije stvarao probleme, naglasio je Ivica Dolenec, umirovljeni varaždinski novinar i fotoreporter.

- Arsena Dedića upoznao sam u obiteljskoj kući pokojnog varaždinskog novinara Antuna Goluba. Naime, Arsen je pisao skladbe za njegovog sina Ninoslava koje je kao vokalni solist izvodio na festivalima u Zagrebu i Krapini – prisjeća se Dolenec te dodaje kako je Dedić bio druželjubiv i duhovit.

Inače, Varaždinci su još 70-tih godina prošlog stoljeća imali priliku u svojem gradu nekoliko puta uživati u koncertima i recitalima Arsena Dedića. Primjerice, 1976. godine nastupio je sa Stjepanom Mihaljinecom na "Susretima mladih" u prepunoj dvorani Graberje.


Matija i Arsen Dedić 2005. godine zajedno su nastupili na Špancirfestu (foto: Siniša Sović)

- Bio je već tada izuzetno popularan i rado slušan, poput Ljupke Dimitrovske, Šerfezija i Miše Kovača. Baš zato, Varaždinci su mu jako zamjerali što nije češće dolazio iz Zagreba koji nije jako udaljen – kaže Ivan Vrbanić, još jedan umirovljeni varaždinski novinar.

Neumorni Arsen pisao je za klape, za druge izvođače, osobito za suprugu Gabi Novak. Skladao glazbu za reklame, za TV, kazalište i film, a za života je napisao partiture za više od 150 kazališnih predstava i stotinjak filmova!

Od naših sugovornika doznajemo da je Dedić prijateljevao i niz godina surađivao s proslavljenim varaždinskim šansonjerom i kantautorom Dragutinom Novakovićem Šarlijem. Ovaj je dvojac umjetnika neke skladbe zajednički komponirao.

- Arsen Dedić volio je dolaziti u Varaždin, uvijek u pratnji svoje supruge. Posjećivao je i okolna pitoreskna mjesta, najčešće radi razgledavanja dvoraca i kurija. Uvjeren sam da je inspiraciju za svoje skladbe pronalazio i u našem kraju -. zaključio je Dolenec.

Supružnici Arsen Dedić i Gabi Novak svoju ljubav prema glazbi prenijeli su i na sina Matiju, s kojim se Arsen varaždinskoj publici predstavio na Špancirfestu 2005. godine.

Komentari