Bečki dječaci sljedeće godine na Baroknim večerima!

Objavljeno: 24.11.2011. 12:41

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Wikipedia

Zemlja partner 42. Varaždinskih baroknih večeri sljedeće godine bit će Austrija, a u Varaždinu će u sklopu festivala nastupiti i Bach Consort iz Beča sa svjetski slavnim „Bečkim dječacima“.

Iako se dojmovi sa 41. Varaždinskih baroknih večeri još nisu ni do kraja slegli, organizatori najpoznatijeg  i nacijenjenijeg baroknog festivala u ovom dijelu Europe već su gotovo pripremili program za sljedeću godinu.

Na 9. sjednici Festivalskog vijeća VBV-a, posljednjoj u takvom obliku, otkriveno je tako da će sljedeće godine zemlja partner festivala biti Austrija te da će u Varaždinu nastupiti bečki Bach Consort u pratnji svjetski poznatog zbora „Bečkih dječaka“.

Zbor Bečkih dječaka jedan je od najstarijih dječjih zborova u svijetu. Godišnje "Bečki dječaci" odrade više od 300 koncerata, a njihove koncerte godišnje posjeti više od pola milijuna ljudi diljem svijeta.

„Bečki dječaci“ pjevat će na otvorenju 42. Varaždinske barokne večeri koje će početi 21. rujna i trajati do 1. listopada, a varaždinski ljubitelji barokne glazbe moći će u sklopu festivala uživati u nastupima najboljih austrijskih, hrvatskih i drugih baroknih ansambala.

U planu su i dva programska noviteta pa bi tako u Dvorcu Trakošćan trebao biti održan koncert uz svijeće, a planira se i barokni koncert uz berbu grožđa.

Novitet je i postavljanje opere Henrya Purcella "Didona i Enej" pod dirigenskom palicom Paula Esswooda, koja bi trebala ostati na repertoaru HNK u Varaždinu, kao i čitav niz popratih sadržaja - od simpozija i radionica do novih izdanja na nosačima zvuka.

Organizatori su istaknuli i da je financijska konstrukcija za 42. VBV zaokružena, a za dva koncerta, kao iznimna glazbena događanja, pokušat će se osigurati sredstva iz fondova Europske unije za kulturu.

Festivalsko vijeće: 41. Varaždinske barokne večeri bile su uspješne u svakom pogledu

Članovi Festivalskog vijeća Varaždinskih baroknih večeri na sjednici u Gradskoj vijećnici analizirali su i ovogodišnje Barokne večeri te zaključili da je festival bio uspješan u svakom pogledu.

Sjednici su nazočili ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture Srećko Šestan, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i njegov zamjenik Vjeran Radelić, zamjenica župana Blanka Glavica Ječmenica, članice Festivalskog vijeća muzikologinja Jagoda Martinčević i Višnja Mažuran, ravnatelj VBV-a Davor Bobić i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda.

Srećko Šestan naročito je pozdravio pripremljenost organizatora i pohvalio cjelokupno izvršenje planova te racionalno trošenje proračunskih sredstava i uredno financijsko poslovanje festivala.

Isaknuto je da su Varaždinske barokne večeri postale festivalom od regionalnog  značaja, s programskim akcentom na autentičnim baroknim ansamblima.

- Vidljivo je da VBV postaju aktivno mjesto glazbenog istraživanja, novih spoznaja, razmjene umjetnika i glazbenih djela, utvrđivanja visokih kriterija intepretacije na području autentičnog baroka, te prvih gostovanja uglednih inozemnih ansambala u nas - naglasio je ravnatelj VBV-a Davor Bobić.

Članovi Festivalskog vijeća složili su se da organizatori imaju razloga za zadovoljstvo i medijskim praćenjem VBV-a, obzirom da su ne samo hrvatski, već i mediji zemalja u okruženju, pokazali interes za praćenjem koncerata i popratnih događanja festivala.

Komentari