Varaždinske uršulinke znatiželjnicima otvorile vrata samostana

Objavljeno: 23.02.2015. 12:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska biskupija

Prvi put otkako se u prigodi Međunarodnog dana turističkih vodiča priređuje razgledavanje varaždinskih znamenitosti pod stručnim vodstvom, u subotu je u samostanu sestara uršulinki održan Dan otvorenih vrata...

Tako su svi zainteresirani imali mogućnost razgledavanja jedne crkvene ustanove u gradu kulture i duhovnosti. Prva ustanova koja se odazvala pozivu organizatora, Društvu turističkih vodiča i pratitelja Varaždin u suradnji s Turističkom zajednicom grada, je varaždinski Uršulinski samostan, koji njeguje značajno crkveno blago o kojem brižno skrbe sestre uršulinke od svog dolaska na hrvatsko tlo u Varaždin 1703. godine.

Više stotina posjetitelja sa zanimanjem je razgledalo prigodnu izložbu koju je tim povodom u samostanu postavila s. Klaudija Đuran, uršulinka koja s posebnom zauzetošću čuva i promiče duhovno i materijalno crkveno blago najvećeg i najstarijeg uršulinskog samostana u Hrvatskoj.

Uz stručno vodstvo s. Klaudije i turističkih vodiča posjetiteljima su predstavljeni pomno izabrani izlošci liturgijskog ruha i posuđa, ručnih radova u različitim tehnikama te pisanih i tiskanih dokumenata koji govore o plemenitom višestoljetnom djelovanju.

Među izlošcima našlo se nekoliko vrijednih primjeraka iz razdoblja baroka, kao što su misno ruho iz 18. stoljeća, monstranca s početka 18. stoljeća, liturgijsko posuđe izrađeno od srebra koje je jedna uršulinka donijela u miraz, relikvijar s moćima sv. Anđele, jeruzalemski križ sa sedefom i drvom iz maslinskog vrta iz 1744. godine i razni ručni radovi, među kojima najviše njih u tehnici izrade lepoglavske čipke, kao i posuđe i recepti čuvene uršulinske ljekarne. Među izlošcima bili su i mitra i drugo ruho baruna i opata Sigismunda Szinersperga, zahvaljujući kojem je izgrađen velik dio varaždinske uršulinske crkve i samostana, čime je ostao zabilježen kao najveći dobročinitelj te crkvene ustanove koja je kroz stoljeća obilježila duhovni život Varaždina.

Zainteresirani su mogli razgledati i uršulinsku crkvu u kojoj se, uz oltare, slike i kipove nalaze zemni ostaci sv. Viktorije i službenice Božje Dobre Majke Klaudije (uršulinke Klaudije Boellein), te čudotvorni kip Majke Milosti. Također su u nekoliko skupina tijekom prijepodneva mogli razgledati staru jezgru Varaždina.

Komentari