Varaždinski folklorni ansambl na međunardonoj smotri folklora u Turskoj

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 30.07.2015. 09:14

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: VFA

Varaždinski folklorni ansambl će od 31. srpnja do 9. kolovoza sudjelovati na 16. međunarodnom festivalu folklora Büyükçekmece u istoimenoj četvrti i predgrađu Istanbula. Riječ je o jednom od najvećih europskih festivala folklora na kojem će ove godine sudjelovati čak 24 grupe iz cijeloga svijeta, od egzotičnog Porto Rika, Meksika i Brazila, preko desetak europskih zemalja, do Gruzije i Južne Koreje.

Članove Varaždinskog folklornog ansambla u Turskoj očekuju nastupi na veoma atraktivnim lokacijama - u prestižnom kulturnom centru Atatürk (AKM), koji se nalazi na središnjem istanbulskom trgu Taksim, a inače je dom Turske nacionalne opere i baleta, te na nekoliko otvorenih pozornica, poput amfiteatra „Kemal Sunal“. U programu je i nekoliko mimohoda kroz Istanbul te oko jezera Büyükçekmece uz koje se smjestilo to nekada industrijsko predgrađe.

VFA je za turneju pripremio bogat program koji uključuje koreografije pjesama i plesova Hrvatskog Zagorja, Zagrebačkog Prigorja, Podravine i Hrvata Bunjevaca iz Bačke, kao i niz zasebnih vokalno-instrumentalnih točka. Program su uvježbali voditelj plesa Tim Hrvaćanin, voditeljica pjevanja Maja Delić i voditelj tamburaške sekcija Matija Auker, pod budnim okom umjetničkog voditelja i osnivača ansambla Pjerina Hrvaćanina.

U popratnom će programu festivala jedan plesni par iz ansambla sudjelovati i u natjecanju parova u kojem će se boriti za titulu najboljeg muškog i ženskog plesača, a VFA će Međunarodnom muzeju narodnih nošnja pokloniti jedan muško-ženski komplet narodne nošnje iz Hrvatskog Zagorja.

No, osim brojnih nastupa Varaždince očekuje i razgledavanje brojnih znamenitosti kojima Istanbul obiluje, dok je jedan dan rezerviran za zajedničku vožnju Bosporom s drugim sudionicima festivala, a u planu im je i posjet obližnjem aqua parku.

VFA će na put krenuti već u noći s 29. na 30. srpnja, a na putu do Turske posjetit će i bugarsku prijestolnicu Sofiju, dok su u povratku isplanirali izlet u Beograd. Tako će članovi VFA na ovoj velikoj balkanskoj turneji imati prilike razgledati nekoliko slavnih metropola.

Festival Büyükçekmece održava se pod pokroviteljstvom međunarodne folklorne organizacije CIOFF, koju je osnovao UNESCO, a čije ime garantira vrhunsku kvalitetu u svijetu folklora i folklornih festivala. VFA je posljednji put na službenom CIOFF festivalu sudjelovao 2011., u švicarskom gradiću Evolene.

Velika je čast za Varaždinski folklorni ansambl što je dobio priliku sudjelovati na tako velikom i značajnom festivalu te brojnoj publici i drugim sudionicima prezentirati hrvatsku tradicijsku kulturu i predstaviti grad Varaždin. S druge strane, VFA je kontinuiranim kvalitetnim radom i inozemnim gostovanjima svoj status davno opravdao.

Komentari