Varaždinski folklorni ansambl spremio radionice tradicijske kulture za osnovnoškolce

Objavljeno: 10.09.2015. 07:53

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Arhiva eVž

Počinju radionice Varaždinskog folklornog ansambla o tradicijskoj kulturi po osnovnim školama u Varaždinskoj Županiji...

Podsjećamo, Varaždinski folklorni ansambl već nekoliko godina održava radionice i edukativne satove o hrvatskoj tradicijskoj kulturi u osnovnim školama grada Varaždina i Varaždinske županije. Radionice traju jedan školski sat, a na njima članovi i voditelji ansambla varaždinskim školarcima demonstriraju narodne plesove, folklorno pjevanje, tradicijske instrumente i narodne nošnje.

Učenici se na taj način neposredno upoznaju s bogatstvom i ljepotama hrvatske tradicijske baštine, pa se onda i sami lakše uključuju u rad KUD-ova, a postaju ujedno i školovana publika.

Varaždinski folklorni ansambl osnovan je s ciljem da hrvatski folklor čuva i scenski prezentira na umjetnički kvalitetnoj i vrijednoj razini, a taj stav i znanje želi prenijeti i budućim naraštajima.

Ansambl će s radionicama početi već ovaj četvrtak 10. rujna  na V. osnovnoj školi u Varaždinu, s početkom u 12 sati, a  radionice se potom nastavljaju i na drugim školama do kraja rujna.

Radionice će voditi plesni voditelj i plesni korepetitor ansambla, Tim i Fin Hrvaćanin, voditelj tamburaške sekcije Matija Auker, voditeljica pjevanja Maja Delić i garderobijerka Anamaria Habunek, a u prikazu folklorne građe, pjesama i nošnji pridružit će im se i ostali  članovi ansambla.

Projekt edukativnih radionica Varaždinskog folklornog ansambla podržalo je i Ministarstvo kulture.

Komentari