2. Dan Josipa Klime

Prestižno rusko natjecanje i nećak glasovitog skladatelja nisu dvojili izabrati Varaždin!

Povodom koncerta otvorenja 2. Dana Josipa Klime u Glazbenoj školi Varaždin i prednatjeanja za otvoreno međunarodno natjecanje Kabalevski razgovarali smo s istaknutim skladateljom Davorom Bobićem, ali i ruskim gostom i glavnim organizatorom natjecanja Kabalevski Vasilijem Šerbakovom.
Objavljeno: 01.03.2019. 15:09

Zadnja izmjena: 01.03.2019. 16:03

Povodom koncerta otvorenja 2. Dana Josipa Klime u Glazbenoj školi Varaždin i prednatjecanja za otvoreno međunarodno natjecanje Kabalevski razgovarali smo s istaknutim skladateljom Davorom Bobićem, ali i ruskim glazbenikom te glavnim organizatorom natjecanja Kabalevski - Vasilijem Šerbakovom.

Prema riječima Bobića, velika je ovo stvar da ovakvo natjecanje dođe u naš mali grad, ali i da je ova manifestacija uspjela. - Na prvoj etapi natjecanja, kao i na drugoj koja će se isto održati u Varaždinu, očekuju se vrlo visoki kriteriji nakon čega će se pobjednici natjecati 20. prosinca 2020. godine u Moskvi. Inače pobjednici će imati i koncerte u Petrogradu i Samari, a nadamo se da će možda i neki hrvatski kandidat proći u finale jer je selekcija strogo međunarodna. - rekao je Davor Bobić.

- U spomen svoga djeda, pokrenuo sam natjecanje Kabalevski koje je poznato u Rusiji, a ja sam jako počašćen što sam došao u Varaždin jer primjećujem da je ovo grad visoke kulture u kojem se njeguje visoka razina glazbene umjetnosti. - rekao je Vasilij Šerbakov, inače nećak poznatog kompozitora Dmitrija Kabalevskog te dodao da mu je posebno drago što vidi da se u Varaždinu cijeni ruska škola.

Vasilij Šerbakov je umjetnik s bogatom karijerom solista i komornog glazbenika. Inače, prednatjecanje na 2. Danu Josipa Klime je iz klavira, violine i violončela, a finale se planira 2020. godine u Moskvi...

Komentari