Veliku dvoranu Glazbene škole ispunili zvuci fantastične pijanistice Yoko Nishii

Objavljeno: 18.09.2015. 10:34

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 08:54

Foto: Siniša Sović

Povodom obljetnice 130 godina rođenja hrvatske skladateljice Dore Pejačević, Glazbena škola u Varaždinu organizirala je  koncert japanske glazbenice Yoko Nishii, koja je u prepunoj koncertnoj dvorani na klaviru izvela njene i  skladbe Franza Liszta, Schumanna te Kozaburoa Hiraia...

Podsjećamo, Dora Pejačević, rodom iz slavonske grofovske obitelji, prva je hrvatska skladateljica i autorica prvoga koncerta za klavir i orkestar u jugoistočnoj Europi. Bila je zaboravljena i nepoznata sve do osamdesetih godina.

Od tada se njezin opus sustavno istražuje i izvodi. Da je riječ o kvalitetnoj i nadahnutoj glazbi, svjedoči popularnost njezine glazbe među mladim izvođačima.

Japanska glazbenica Yoko Nishii koncert je održala u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole, a njen nastup dogovoren je u proljeću ove godine, doznajemo od Davora Matačića, ravnatelja GŠ Varaždin.

- Riječ je o umjetnici koja je u Hrvatskoj održala brojne zapažene solističke recitale, a nastupala je i u Italiji, Sloveniji te u Japanu. Kontaktirala nas je nakon što je izdala CD s cjelovitim glasovirskim opusom Dore Pejačević u povodu 130. godišnjice njezina rođenja u izdanju japanskih diskografskih kuca“Herb Classics”. Bilo je to pravo iznenađenje jer nema mnogo stranih umjetnika koji su spremni svoje vrijeme posvetiti hrvatskim kompozitorima – kazao je Matačić.



Yoko Nishii obožava Hrvatsku, ističe Matačić, i s njom nastojimo postići dogovor kako bi iduće godine ponovno došla u Varaždin.

- Ovu vrsnu pijanisticu namjeravamo angažirati kao članicu stručnog žirija na Međunarodnom natjecanju pijanista – Memorijal Jurica Murai – kazao je Matačić za eVaraždin.

Komentari