VIDEO/FOTO: Pod sloganom "Pokreni svoju kreativnost" predstavljen 17. Špancirfest

Objavljeno: 21.07.2015. 13:22

Zadnja izmjena: 08.03.2016. 12:46

Foto: Siniša Sović

S novim sloganom "Pokreni svoju kreativnost" danas je u Varaždinu predstavljen ovogodišnji 17. Špancirfest, jedinstveni hrvatski festival koji je kao glavni turistički proizvod mnogo više od velike i uspješne manifestacije.

Kako je naglasio varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, iz godine u godinu Špancirfest donosi nešto novo, a ove godine osim novog slogana i pretvaranje Špancirfesta u platformu za kreativno izražavanje, festival donosi izrazito kvalitetan glazbeni program.

- Po mom mišljenju Špancirfest je svake godine sve bolji, snažan turistički proizvod i u punom smislu riječi najjači varaždinski brend uz Varaždinske barokne večeri. Ima nešto noviteta, a glazbeni program je možda i najkvalitetniji dosad. Zahvaljujem svima iz Turističke zajednice koji se svake godine trude maksimalno da tih deset dana prođe odlično, a zahvala i sponzorima koji prate festival. Ovom prilikom zamolio bih stanare uže jezgre grada Varaćdina da imaju tih deset dana strpljenja i da svi uživamo u Špancirfestu - naglasio je Habuš.

Zasigurno novitet ovogodišnjeg festivala jest razvoj kreativne industrije. Festival će se pretvoriti u platformu koja će potaknuti mlade talentirane umjetnike-poduzetnike iz područja kreativnih i kulturnih industrija da još aktivnije razmišljaju tržišno.

- Uz njih stoji vrhunski turistički brend kojemu je jedna od glavnih zadaća omogućiti im kontakt s ciljnom publikom. Ideja je da se potakne realizacija tematskih događanja tijekom cijele godine. Održat će se kreativne radionice za sve uzraste, a iako se ova ideja sustavno razvija već nekoliko godina, Špancirfest 2015. bit će prvi koji će kreativnost imati u svojoj srži - istaknula je Branka Tropp, v.d. direktora Turističke zajednice Grada Varaždina.

U suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Uska ulica postat će atelje i galerija za tridesetak mladih umjetnika iz Hrvatske, a Špancirfest se uključio i u europski projekt "Urbane akupunkture". Ostvarit će se suradnja s Arhitektonskim fakultetom Zagreb i Tekstilno-tehnološkim fakultetom.

Špancirfest je i dio manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj, kroz koji će se program obogatiti francuskim izvođačima kroz cirkus, glazbu i gastronomiju.

- Veoma se radujem suradnji između Rendez-vous festivala i Špancirfesta, čast nam je biti partner vašeg festivala. Iznimno nam je stalo da se fetival Francuske u Hrvatskoj održava diljem zemlje, a Varaždin je ovdje odličan izbor. Cirkus, glazba i gastronomija bit će glavna okosnica francuskog programa na Špancirfestu i nadam se da će posjetitelji uživati - istaknula je francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz.

Raznovrstan glazbeni program održat će se na tri pozornice, već dobro poznatom Starom Gradu, na Stančićevom trgu, a novitet je pozornica kod vile Bedeković. Osim koncerata, u vili Bedeković održat će se i kazališne predstave.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg Špancirfesta je Vindija, a ostali glavni sponzori su Carlsberg Hrvatska i Coca-Cola Hrvatska.

Komentari