Vijećnik Željko Cecelja o “gradu u banani“ i izboru intendantice HNK Varaždin

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 15.02.2015. 13:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

Ovih dana su nam gradonačelnik i njegovi suradnici ponovno priredili prvoklasno politikanstvo. Ma da je samo politikanstvo bilo bi još u redu, jer su na politikanstvo danas naši građani postali imuni, napisao je u uvodu svojeg priopćenja za javnost vijećnik stranke Hrast u varaždinskom Gradskom vijeću...

U svojem priopćenju, kojeg donosimo u cijelosti, Cecelja se osvrnuo na izbor za intendanta varaždinskog HNK:

Ovo što je sada došlo od grada je pravo silovanje demokracije, uz sve dosadašnje gafove, propuste, nesnalaženja, dakle nije presedan. Gradonačelnik je zajedno sa svojim   službama, po ne znam koji put, povukao poteze mimo propisane procedure u namjeri da se pod političkim diskursom mijenjaju odluke koje nikako ne bi trebale imati veze s politikom.

Radi se o natječaju o izboru za intendanta HNK Varaždin. Naime, kako je već poznato, kazališno vijeće je raspisalo natječaj za izbor intendanta/intendantice, u roku, koji nije bio dostatan za zakonitu i statutarnu proceduru, i to uz znanje i blagoslov nadležnog upravnog odjela grada. Naime, sukladno statutu natječaj za imenovanje je trebao biti raspisan 45 dana prije isteka mandata aktualne v.d. intendantice. Natječaj je raspisan svega 33 dana prije isteka navedenog roka. No i taj kraći rok, bio bi i dostatan, da je sve provedeno onako kako je kazališno vijeće odlučilo, i da je gradonačelnik radi poštivanja procedure nakon novo odabrane intendantice, sazvao hitnu sjednicu gradskog vijeća koje bi imenovalo izabranu intendanticu, nakon čega istu treba potvrditi Ministrica kulture.

Ali nakon postupka koje je provelo kazališno vijeće, uz suglasnost i podršku upravnog odjela za društvene djelatnosti grada, neko se domislio da odluka kazališnog vijeća o imenovanju nove intendantice nije valjana jer jedna članica kazališnog vijeća navodno nema valjani mandat, radi toga što ista nema prebivalište na području Grada Varaždina. Uvjet prebivališta na području Grada Varaždina, je propisan novim statutom koji je stupio na snagu nakon što je dotična članica kazališnog vijeća imenovana na temelju odredbi ranijeg statuta u kojem nije postajao uvjet da član/članica vijeća mora imati prebivalište na području grada Varaždina.

Stoga, ukoliko bi se držali ispravnog tumačenja pravne norme, tada bi trebalo u konkretnom slučaju zaključiti, da ukoliko je netko stekao status člana vijeća na temelju važeće norme u trenutku imenovanja, tada se na taj mandat mora primjenjivati upravo ta norma. Pravno je nedopustivo da se post festum izmjenom pravne norme mijenja pozicija stečenih prava bilo koga, pa i člana kazališnog vijeća.

Dakle ovdje izneseno je ukratko ispričan slučaj. No problem nije toliko u samom slučaju. Problem je u već viđenoj nekompetenciji gradskih vlasti s gradonačelnikom na čelu. Kao što sam naveo, vijeće je donijelo odluku uz podršku nadležne gradske službe. Da je služba odradila svoj posao odgovorno i kompetentno, tada bi ovaj pravni problem ukoliko jest problem, riješila unaprijed, prije nego što je kazališno vijeće donijelo odluku, uz kako sam već rekao, podršku i suglasnost gradske službe.

Ovako, odluka o odabiru s natječaja je donesena, odluka koja odlučuje o statusu i na neki način sudbini kandidatkinja, a što je najgore, gradonačelnik i njegova nadležna služba, sada tapka na mjestu, izvlači slamčice spasa, pokušava problem prebaciti na drugog, no to nije ništa novo, jer aktualna gradska vlast je majstor u tome.

Zašto je sve ovo silovanje demokracije? Pa zato što gradske vlasti ne poštuju vlastite pravne akte i procedure, a ovi su jedino jamstvo demokracije, s obzirom da akti i procedura ne dopuštaju iskrivljavanje u političke svrhe.

Ovakav nizak nivo poštivanja vlastitih akata i procedure, ne samo da je silovanje demokracije, to je i odraz niskog nivoa političke kulture, jer politika, više od svega zahtijeva visoku kulturu ponašanja. Zanima me kako će ovaj nekulturni politički gaf utjecati na aplikaciju Grada Varaždina za Europski grad kulture 2020. i to gaf koji se odnosi upravo na područje kulture.

Naravno uz ostale gafove, neriješene bale smeća, pogodovanje jednoj kategoriji dioničara prema drugoj (dionice parkova), fjasko s programom POS stanova, mutne veleučilišnosveučilišne transformacije, i konačno kruna na kraju, privremene mjere obuzdavanja trošenja proračuna, svega mjesec i nešto dana od usvajanja proračuna.

Gradonačelniče, priznajte da je ovaj grad u banani! Ovaj grad zaslužuje bolje.

Željko Cecelja
Gradski vijećnik Grada Varaždina

Komentari