Vinska simfonija Davora Bobića oduševila varaždinsku publiku

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 28.05.2013. 08:55

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:16

Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda u petak, 24. svibnja praizveo je u varaždinskom HNK-u Vinsku simfoniju Enjingi varaždinskog skladatelja Davora Bobića.

Vinska simfonija pisana je za neuobičajni sastav glazbenika - spoj tamburaškog puhačkog orkestra i puhačkog korpusa pojačanog udaraljkama, koji su zajedničkim snagama stvorili tamburašku filharmoniju.

- Vinska simfonija je mislim uopće prva vinska simfonija u povijesti glazbe i prva je simfonija pisana za tamburaše. Takav miks puhačkog korpusa s tamburama je nešto potpuno novo i autohtono i mislim da se time možemo predstaviti u Europskoj uniji, kao jednom posebnosti. Posvećena je mom prijatelju Ivanu Enjigiju, vinaru. Inspiriran njegovim vinima, životnim dostignućima napravio sam simfoniju nakon punih četiri godine - naglasio je skladatelj simfonije koja ima četiri stavka: "Vinski podrum Zlatne doline", "Vinski valcer-graševina", "Arhiva Slavonica" i finalni stavak "Venje".

Ivan Enjingi, dugogodišnji prijatelj Varaždina i jedan od sponzora Varaždinskih baroknih večeri, naglasio je nakon praizvedbe kako je počašćen što je njemu i njegovom radu posvećena Vinska simfonija koju bi rado ugostio na svom posjedu, u autentičnom okruženju koje je inspiriralo Bobića.

Dugotrajnim je pljeskom publika nagradila skladatelja i glazbenike, a nakon varaždinske praizvedbe uoči Martinja Vinska će simfonija biti snimljena u studiju Bajsić HRT-a u Zagrebu, a u planu su gostovanja u Austriji i Njemačkoj.

Komentari