Za očuvanje kulturno-povijesnih spomenika općini Cestica odobreno 430 tisuća kuna

Objavljeno: 05.07.2015. 16:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Općina Cestica

Na natječaj Ministarstva kulture Republike Hrvatske za realizaciju programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima Općina Cestica i Župa Uzvišenja Sv. Križa Križovljan prijavili su šest projekata od kojih je u program sufinanciranja od strane Ministarstva odobreno njih pet.

Potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekata obnove održano je u četvrtak, 2. srpnja 2015. godine. Tim povodom Općinu Cestica posjetio je iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske zamjenik ministra Alen Kajmović, a potpisivanju ugovora bio je prisutan i župan Predrag Štromar te kao domaćin načelnik Mirko Korotaj i vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik.

Za obnovu spomenika kulturne baština na području Općine Cestica odobreno je 430 tisuća kuna, a na prijedlog načelnika Mirka Korotaja, koji je Ministarstvo prihvatilo, sredstva namijenjena za izradu tehničke dokumentacije idejnog urbanističkog uređenja Traga Ivana Pavla Drugog u Radovcu preusmjerit će se u sanaciju i rekonstrukciju pokrova kapele Majke Božje i pokrova Crkve Uzvišenja sv. Križa.

Ostali sufinancirani projekti su Pil i skulpture na spomeniku Žalosnog Isusa iz 1674. godine u Dubravi Križovljanskoj i izrada tehničke dokumentacije stvarnog/postojećeg stanja i statičke sanacije zgrade crkve sv. Lovre u Lovrečanu, a za sanaciju i rekonstrukciju pokrova tornja župne crkve svete Barbare u Natkrižovljanu odobreno je 100 tisuća kuna.

Komentari