Župan primio Varaždinski folklorni ansambl nakon povijesnog uspjeha u Turskoj

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 28.08.2015. 13:14

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Varaždinska županija

U Županijskoj palači u Varaždinu priređen je prijem za članove Varaždinskog folklornog ansambla koji su početkom mjeseca kolovoza  sudjelovali na 16. Međunarodnom festivalu folklora Büyükçekmece u istoimenoj četvrti i predgrađu Istanbula. Tom prilikom je župan Varaždinske županije Predrag Štromar čestitao svim sudionicima koji su bili u Turskoj te je istaknuo važnost očuvanja tradicije i kulturne baštine sjeverozapadne Hrvatske.

- Čestitam Varaždinskom folklornom ansamblu na uspjehu kojeg su postigli u Turskoj, slobodno možemo reći da su jedan od brendova naše Županije. Drago mi je da prezentiraju običaje naših krajeva, a svojim folklornim plesom, ali i pjesmama zasigurno predstavljaju pravu atrakciju za sve ljubitelje folklora. Županija će i nadalje podupirati rad i djelovanje ansambla - rekao je župan te dodao kako je za svaku pohvalu činjenica da je ansambl u svojoj relativno kratkoj povijesti proputovao gotovo čitavu Europu.

Umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin se zahvalio županu na prijemu te je naznačio kako svake godine ansambl održi niz nastupa i koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu, te pritom osvaja brojne simpatije, ali i nagrade.

- Velika je čast za Varaždinski folklorni ansambl što je dobio priliku sudjelovati na tako  velikom i značajnom festivalu u Turskoj te brojnoj publici i drugim sudionicima  prezentirati hrvatsku tradicijsku kulturu i predstaviti grad Varaždin te Varaždinsku županiju. Bili smo lijepo primljeni od strane domaćina, mnogo toga smo vidjeli, sklopili nova prijateljstva, a ujedno i predstavili svoj kraj - rekao je Hrvaćanin.

Inače, Varaždinski folklorni ansambl osnovan je 1998. godine s temeljnom zadaćom očuvanja i prezentiranja hrvatske narodne kulturne baštine, folklornog plesa, pjesme i običaja, koristeći pritom tradicijska glazbala i autohtone narodne nošnje.

Unutar ansambla djeluje i škola folklora, te škola tradicijskih instrumenata. Ansambl raspolaže i velikom riznicom narodnih nošnji.

Komentari