EUROKOVANICA

Evo kojih je pet motiva za hrvatski euro dobilo najviše glasova

Objavljeno: 22.07.2021. 10:47

Zadnja izmjena: 22.07.2021. 10:47

Foto: Ilustracija

Na jučerašnjoj sjednici Komisija za novac Hrvatske narodne banke utvrdila je konačni prijedlog motiva za buduće hrvatske eurokovanice.

Kako prenosi Jutarnji list, prema službenom priopćenju Vlade RH, od 13 ponuđenih motiva za kovanice, pet motiva s najviše glasova su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica, a kao najčešći prijedlog kojeg su građani sami upisivali je Nikola Tesla. Šahovnica će kao motiv biti zajednička podloga na svim eurokovanicama. Na kovanici od dva eura bit će prikazana geografska karta Hrvatske, na jednom euru nalazit će se motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, dok će na jednom, dva i pet centa glagoljicom pisati "HR". 

Kriteriji za odabir motiva pomoću kojih su Komisija za odabir i Komisija za novac odlučivali su njihova prihvatljivost i prepoznatljivost najširem dijelu javnosti, bez obzira na regionalnu pripadnost, dob, svjetonazor ili političko opredjeljenje. Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj će razmotriti prijedloge motiva, dok će na kraju Vlada donijeti zaključak odluke prije uvođenja nove valute.

Komentari