zanimljivosti

Evo što popularna Netflixova serija i Varaždinska županija imaju zajedničko

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 30.10.2022. 08:39

Zadnja izmjena: 30.10.2022. 08:53

Serija 'Carica' nalazi se na top listi najgledanijih serija na Netflixu, a prati život carice Elizabete Austrijske, poznatije kao Sisi. Elizabeta Austrijska bila je supruga cara Franje Josipa i hrvatsko-ugarska kraljica.

Serija prati život Elizabete nakon što se neočekivano zaljubi i uda za Franju Josipa i prilagođava životu na austrijskom dvoru. Ono što mnogima nije poznato jest da se upravo skulptura carice Sisi nalazi u atriju županijske palače, a skulptura je rad hrvatskog kipara Ivana Rendića iz 1900. godine.

Varaždinsko Gradsko zastupstvo je nakon ubojstva Elizabete Austrijske 10. rujna 1898. u Ženevi pokrenulo inicijativu za podizanje spomenika u čemu je Trgovačka zadruga znatno pomogla prikupljajući sredstva i obavljajući korespondenciju s hvaljenim hrvatskim kiparom Ivanom Rendićem.

U spomen na kraljicu i caricu Elizabetu Austrijsku (1837. - 1898.) spomenik je izvorno bio postavljen u gradskom parku 24. svibnja 1900. godine, a nakon propasti austrougarske države premješten je u zgradu kazališta. Nakon osnivanja Gradskog muzeja Varaždin, u čijem se vlasništvu skulptura i danas nalazi, prenesena je u njihov lapidarij. Obnovom Županijske palače skulptura je našla mjesto u njenom dvorištu u rujnu 2008.

Inače, 2019. godine je  u sklopu Dana Varaždinske županije u atriju Županijske palače predstavljena suvremena skulptura „Sissi“ akademskog slikara Nenada Opačića.

 

 

 

Komentari