izvrsni rezultati

Foto - Učenici Elektrostrojarske škole Varaždin na natjecanjima nanizali brojne medalje

Objavljeno: 05.06.2024. 17:57

Zadnja izmjena: 05.06.2024. 17:57

Učenici Elektrostrojarske škole Varaždin i ovaj su put bili vrlo uspješni na državnom natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2024, najvećem događaju u obrazovanju u Hrvatskoj i najvećem natjecanju učenika u ovom dijelu Europe.

Natjecanje je na Zagrebačkom velesajmu okupilo više od 350 najboljih učenika iz više od 200 strukovnih škola, u 42 strukovne discipline. Prvo mjesto u disciplini Elektroinstalacije osvojio je učenik Elektrostrojarske škole Varaždin Josip Kocijan kojeg je za natjecanje pripremao mentor Mihael Buhin.

U disciplini Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije rad Morane Talan također je ocijenjen najboljim. Moranina mentorica je Petra Železnjak. Drugo su mjesto u disciplini Multimedija osvojili Vito Špicar i Max Jeremić, čija je mentorica Aleksandra Rodeš, dok je učenik Marko Nuli osvojio broncu u disciplini Mehatronika. Markov mentor je Milan Burina.

Da su učenici Elektrostrojarske škole inovativni pokazuju i brončane medalje koje su Slobodan Popović i Leo Sakač dobili na na 9. Izložbi inovacija I3G, održanoj u Ivanić-Gradu. Mentor im je bio Miljenko Tomašek. Na izložbi je nastupilo stotinjak učenika osnovnih i srednjih škola te studenata iz svih krajeva Hrvatske.  

Uspješni i u općeobrazovnim predmetima

Učenici Elektrostrojarske škole postižu uspjehe i na natjecanjima u znanju iz općeobrazovnih predmeta. Na 31. državnom Natjecanju iz geografije, održanom u OŠ Vodice, učenik 2. g razreda Luka Gladović osvojio je prvo mjesto u B kategoriji za srednje strukovne i umjetničke škole. Mentorica je Ivana Mađarić.

Na 18. Festivalu matematike, održanom u Puli, gdje su se natjecale 64 ekipe srednjih škola, tim Elektrostrojarske škole Varaždin, pod nazivom Fuškulin, osvojio je prvo mjesto. Na 65. Državnom natjecanje iz matematike, održanom u Vodicama, Ivano Horvatin osvojio je treću nagradu. Ivanova mentorica je Sanda Golub.

Nakon što je učenik Marko Levanić sa svojim osjetljivim barometrom osvojio prvo mjesto na  11. Međunarodnoj konferenciji o nastavi fizike u srednjoj školi u Aleksincu (Srbija), učenici Blaž Hrastić i Ivan Slavin osvojili su treće mjesto u kategoriji Samostalnih eksperimentalnih radova na Državnom natjecanju iz fizike, održanom u Podgori. Sva trojica su polaznici Centra izvrsnosti za fiziku. Markov mentor je Tomislav Horvat dok je Damir Kliček mentor Blažu i Ivanu.

Na sedmom državnom Statističkom natjecanju, na kojem je sudjelovalo  oko 1.300 učenika iz 84 srednje škole iz Hrvatske, pobjeda je u Kategoriji A pripala ekipi Elektrostrojarske škola pod nazivom Gospoda. Mentorica je Martina Novak.

Kreativnost na djelu

Učenici Elektrostrojarske škole su i izrazito kreativni. Već godinama su u samom vrhu kad je riječ o produkciji filmova za filmske natječaje. U okviru 7. Dana medijske pismenosti, koje organiziraju Agencija za elektroničke medije, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski filmski savez, među 33 srednjoškolska filma najboljim je proglašen film “Glas iz sjene” koji su snimili Vito Špicar, Jakša Bogdan, Klara Kaniški i Ema Puljić, pod mentorskim vodstvom Aleksandre Rodeš i Tibora Büna.

- Izvrsni rezultati još su jednom potvrdili visoku razinu kvalitete nastave, stečenog  znanja i vještina  te motiviranosti koje su učenici pokazali, učeći i radeći uz pomoć svojih predanih mentora - zaključio je ravnatelj Igor Kos.

Komentari