jutarnji.hr

OTKRIVEN LIJEK PROTIV COVIDA? Čak 90 posto ljudi oporavilo se nakon liječenja

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 13.02.2021. 08:07

Zadnja izmjena: 13.02.2021. 09:00

Hoće li izraelski lijek Allocetra biti uspješan u liječenju koronavirusa, i to različitih sojeva, mora potvrditi studija treće faze kliničkih ispitivanja, ali za sada se pokazao kao vrlo uspješan, piše Jutarnji.

Čak 90 posto teških pacijenata oporavilo se nakon liječenja ovim lijekom, prema tvrdnjama tvrtke Biomed Enlivex Therapeutics. Izvijestili su ovog tjedna da su ohrabrujući rezultati ispitivanja lijeka u fazi 2 u liječenju teških bolesnika s koronavirusom.

Od 16 liječenih pacijenata, sedam je bilo u teškom stanju, a devet u kritičnom.  Njih 14 liječenih Allocetrom oporavilo se i pušteno je kući u roku od pet dana, a dva su pacijenta ostala na respiratoru. Također, iz tvrtke naglašavaju da nijedan liječeni pacijent nije umro. I u prvoj fazi ispitivanja lijek je bio uspješan jer se od 21 teškog pacijenta oporavilo njih 19.

"Allocetra je namijenjena liječenju različitih teških slučajeva u kojima postoji prekomjerna aktivnost imunološkog sustava, što dovodi do povećanog lučenja proteina stanica imunološkog sustava - nazvanih citokini - istih onih koje uzrokuju citokinsku oluju. Djeluje tako što se stanice uzete od zdravog donora u laboratoriju tretiraju na takav način da nakon unošenja u tijelo pacijenta mogu zaustaviti upalu ili citokinsku oluju koja je vrlo štetna za pacijente, uključujući i one koji su oboljeli od koronavirusa", objasnio je prof. Mevorach.

Komentari