120 tisuća kuna

Ministarstvo odobrilo novac za obnovu istočnog zida varaždinskog groblja

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 26.06.2020. 11:21

Zadnja izmjena: 26.06.2020. 11:26

Kako su poručili iz tvrtke Parkovi, nakon godina nebrige bivših uprava, pa potom agitacije za novčana sredstva, tvrtka je s Ministarstvom kulture potpisala ugovor o dodjeli 120.000 kuna za obnovu istočnog gradskog groblja Varaždin.

Zid će se obnoviti novcem iz programa nacionalne zaštite nepokretnih kulturnih dobara. Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Varaždinu izdao je posebne uvjete zaštite kulturnog dobra za obnovu vanjskog dijela istočnog zida groblja, sjeverne i južne ograde, temeljem kojeg je izrađena projektna dokumentacija i projekt obnove istočnog zida je prijavljen na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2020. godinu.

Direktor Parkova, Alen Runac, zahvaljuje Ministarstvu kulture na razumijevanju značaja varaždinskog groblja i pruženoj potpori. - Zelena baština varaždinskog groblja, njegova ljepota te zanimljivi i značajni spomenici i oblikovanje čini ga jedinstvenim u Europi. Takvo bogatstvo valja neprestano njegovati. Ovo je za nas poseban izazov. Ulaganje u groblje je nužnost koja nije moguća bez pomoći nadležnih ministarstava. Zato nam je posebno važna podrška Ministarstva kulture vezana uz obnovu svih važnijih kulturnih elemenata na našem groblju, a koji su godinama bili zapostavljeni i prepušteni propadanju – rekao je Alen Runac koji je zahvalio Anđelku Stričaku koji je kako je rekao,  direktno u Zagrebu podržao očuvanje kulturne baštine, varaždinskog groblja.

 

Komentari